Ploumen zet zich in voor regionale handel Oost-Afrika

Tijdens de handelsmissie naar Kenia heeft minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een overeenkomst getekend met TradeMark East Africa ter bevordering van de regionale handel in Oost-Afrika.

Door de steun van Nederland moeten de regionale handelskosten worden verlaagd, wat ten goede komt aan de ontwikkeling van de economische activiteiten in Oost-Afrika. 'Hoge handelskosten is een rem op economische ontwikkeling,' aldus Ploumen. 'Tegen lagere handelskosten kunnen goederen goedkoper worden ingevoerd en daar profiteert de lokale bevolking weer van'.

De Wereldbank schat dat kosten voor intraregionale handel in Oost-Afrika een van de hoogste ter wereld zijn. Ploumen: 'Het kost net zo veel tijd en geld om een container van Shanghai naar Mombasa te transporteren als van Mombasa naar een buurland. Dit komt zowel door de gebrekkige infrastructuur als door de vele procedures. Het transporteren van een container vanuit Mombasa naar een buurland kan meer dan vier weken duren.'

De tijd die nodig is alle procedures af te handelen om goederen te importeren is volgens de Wereldbank in Kenia 26 dagen, in Tanzania 31 en in Burundi zelfs 46 dagen. In Nederland zijn dit er 6. Ploumen: 'Tijdens de regionale handel worden containers door verschillende organisaties geïnspecteerd. De belastingdienst scant bijvoorbeeld de containers om te zien of er genoeg invoerrechten zijn betaald, de vracht wordt weer onderworpen aan diverse inspecties en zo zijn er nog meer controles. Iedereen heeft zijn taak, maar het is niet op elkaar afgestemd. Uiteindelijk moet door de activiteiten van TradeMark East Africa in 2016 de totale export in Oost-Afrika met 10 % zijn gegroeid en is de intraregionale met 25% gestegen.'

Met de Nederlandse bijdrage van USD 27.5 miljoen voor de periode 2013-2016 wordt onder meer de haven van Mombasa gemoderniseerd. Met zogenaamde ‘one stop border posts’ hoeven goederen niet aan beide zijden van de grens dezelfde procedures te doorlopen. Ook kunnen formulieren elektronisch worden ingevuld. Bovendien worden de douane- en belastingautoriteiten getraind.

Omdat het overgrote deel van de informele handelaren uit vrouwen bestaat richt ook het programma zich op deze groep. TradeMark East Africa gaat 1500 vrouwelijke handelaren in douaneprotocollen en handelsregulering trainen. Bovendien worden vijf belangenverenigingen opgericht voor vrouwelijke handelaren bij verschillende grensovergangen in Oost-Afrika.

De non-profit organisatie TradeMark East Africa (TMEA) is een organisatie die regionale handel en economische integratie helpt bevorderen in Oost Afrika. De organisatie ondersteunt daarmee lokale economische ontwikkeling, inclusieve groei, het ondernemingsklimaat en armoedebestrijding.