Reactie n.a.v. uitzending RTL over aanpak georganiseerde hennepteelt

Het aantal onderzoeken naar grootschalige hennepteelt stijgt. Zo blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) dat er in 2009 nog 46 projectmatige onderzoeken naar grootschalige hennepteelt liepen; in 2012 werden er 75 geteld. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gezegd in reactie op een uitzending van RTL Nieuws over onder meer de Taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt.

Het is van belang om hennepkwekerijen te ontruimen: het is illegaal, gevaarlijk voor de omgeving en brengt vaak veel schade toe. Ook brengen we zo de criminelen een slag toe door de hennep en de ‘hardware’ in beslag te nemen. Het is positief dat de politie het niveau van de ontruimingen handhaaft. 

Maar het werk stopt niet bij het oprollen van een kwekerij. Het gaat om doorrechercheren en een integrale aanpak van criminele netwerken. De Taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt staat voor de integrale aanpak. Als een georganiseerde overheid pakken we de georganiseerde hennepteelt aan. 

Politie en justitie bekijken samen met onder andere de Belastingdienst en gemeenten hoe een criminele organisatie het beste aangepakt kan worden. Als het makkelijker is om deze op witwassen en door het afpakken van crimineel verkregen vermogen aan te pakken, dan doen we dat. Criminele organisaties moet je daar aanpakken waar ze het meest gevoelig voor zijn: crimineel verkregen vermogen.

Uit de verantwoordingsrapportage die 1 oktober naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt ook dat in 2012 de beoogde stijging van het aantal aangepakte csv’s is gerealiseerd. In 2012 pakten de regiokorpsen en Landelijk Parket en Nationale Recherche middels projectmatige onderzoeken in totaal 583 csv’s aan, tegen 381 in 2009. Hierbij gaat het zowel om zaken als hennepteelt als om bijvoorbeeld witwassen en mensenhandel. 

Ook met wetgeving is de minister bezig de aanpak van georganiseerde hennepteelt te versterken. Bij de Eerste Kamer ligt op dit moment zijn wetsvoorstel voor om alle handelingen strafbaar te stellen van personen en bedrijven die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen, ook al telen ze niet zelf. Er komt een gevangenisstraf van drie jaar op te staan. Straks wordt het mogelijk om alle schakels in de voorfase van de productieketen van cannabis aan te pakken. Het wetsvoorstel is het juridische sluitstuk om de hennepteelt terug te dringen.