Het ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag

Staatssecretaris Van Rijn was op 6 november 2013  eregast op het Nationaal Schoolontbijt in de Rolzaal op het Binnenhof. Het Nationaal Schoolontbijt is het grootste ontbijtevenement van Nederland. Ruim 400.000 kinderen op zo'n 2.000 basisscholen gaan samen ontbijten. Van Rijn vertelde in zijn speech aan 60 kinderen van twee Haagse scholen waarom hij ontbijten zo belangrijk vindt. Daarna ging hij bij de kinderen aan tafel zitten om samen een boterham te eten.

Let op! Alleen de uitgesproken tekst geldt!!!

Goedemorgen allemaal,

Welkom jongens en meisjes van de Christelijke Montessorischool. En welkom leerlingen van Montessorischool Valkenbos. Wat goed dat er zoveel juffen en meesters zijn meegekomen. Daar is ook Tingue Klapwijk bij, de juf die is gekozen als Basisschoolleraar van het Jaar. Straks wil ik u graag de hand schudden!

Verder heet ik de 30 leden van de Eerste en de Tweede Kamer welkom die vandaag ook bij het ontbijt aanschuiven. En welkom natuurlijk alle andere genodigden!

We ontbijten vandaag op een bijzondere plek: in de Rolzaal op het Binnenhof. Hier achter is de Ridderzaal; die is beroemder, maar deze zaal is ouder. Bijna 8 eeuwen. Zo oud, dat een paar honderd jaar geleden het hele plafond naar beneden stortte! Ik hoop maar dat er toen niemand aanwezig was. Er zaten toen vast geen kinderen te ontbijten. Het is best bijzonder om nu in deze zaal te zijn, want normaal is ie niet toegankelijk voor publiek.

Ik ben vanochtend uitgenodigd om met jullie te ontbijten omdat ik staatssecretaris ben van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op mijn ministerie houden we ons bezig met gezondheid. En met veel andere onderwerpen natuurlijk.

Het is belangrijk dat de kinderen in Nederland gezond leven. Een gezonde leefstijl betekent dat je veel beweegt, goed eet, ook genoeg fruit en groente. En dat je ‘nee’ kan zeggen tegen alle verleidingen die er zijn. Zoals roken en alcohol. Als je een gezonde leefstijl hebt, dan is de kans veel groter dat je een gezond lichaam hebt! En dat wil je toch graag? Want als je gezond bent, dan voel je je beter en dan heb je energie om leuke dingen te doen.

Wie gezond wil leven, die eet gezond. Dat begint al bij het ontbijt. Het ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag. Ons lichaam heeft het 's nachts zonder eten moeten doen. Om goed te kunnen functioneren en presteren hebben we na het opstaan weer voedsel nodig. Een ontbijt zorgt ervoor dat je je goed kan concentreren op school.

Maar voor volwassenen is het natuurlijk net zo belangrijk om goed te ontbijten. Dus, dames en heren van de Eerste en Tweede Kamer, ik hoop dat jullie dat iedere dag doen. Zo kunnen jullie je ook goed blijven concentreren tijdens de soms wel zeer lange debatten.

Een ontbijt is ook belangrijk om op goed op gewicht te blijven. Een gezond ontbijt kan bestaan uit brood, zuivel en fruit. Het is belangrijk om gevarieerd te eten. Natuurlijk hoef je niet 365 dagen per jaar verstandig te ontbijten. Zo af en toe genieten van een grote berg hagelslag op je boterham moet kunnen.
Of een gebakken eitje met spek. Maar je kan er beter geen gewoonte van maken.

Zelf moet ik elke dag best vroeg op, maar ik neem altijd de tijd voor een ontbijt.

Ik ben benieuwd naar jullie ontbijt. Eet je iedere ochtend hetzelfde? Hoeveel boterhammen eet je meestal? En ontbijt je samen met je ouders?
Wie wil daar iets over vertellen?

Scholen kunnen zelf ook iets doen aan een gezonde leefstijl van de leerlingen. Daar willen we scholen graag bij helpen. Dat doen we via het project Gezonde School. Er hoort een website bij: gezondeschool.nl. Op die site staan goede ideeën waar iedereen mee aan de slag kan. En er staat een test op om te kijken hoe gezond jouw eigen school is.

Ik wil graag weten of jullie op school wel eens praten over dit soort dingen. Als je jarig bent, ga je vast trakteren. Zijn er bij jullie op school dan regels voor wat je mag trakteren? Wie wil dat vertellen?

We hebben genoeg gepraat over ontbijt. Het is tijd om aan tafel te gaan, want ik krijg trek. Straks mag ik het officiële startsein geven.