Reactie VenJ op uitzending EenVandaag waarin rapport Nationale Ombudsman over Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS)

In de uitzending van EenVandaag van dinsdag 5 november werd aandacht besteed aan het rapport van de Nationale Ombudsman over de Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS).

In de uitzending pleitte de Ombudsman voor meer maatwerk bij de tenuitvoerlegging van de WOTS. Volgens de Ombudsman zou minder star moeten worden omgegaan met de in de WOTS opgenomen termijn van 6 maanden strafrestant bij overbrenging naar Nederland. Ook werd in de uitzending ingegaan op de zaak van Samuel die in Venezuela gevangen zit. De gegeven reactie van het ministerie is door EenVandaag niet uitgezonden. Hierbij alsnog de reactie:

Op individuele zaken kan het ministerie niet ingaan. Als iemand echter aantoonbaar ernstig ziek is kan op humanitaire gronden een uitzondering worden gemaakt op de regels. Daarnaast wordt ook flexibel omgegaan met de termijn van een strafrestant van zes maanden, als overbrenging nog zinvol is. De praktijk brengt echter mee dat overbrenging zonder een strafrestant van minimaal vier maanden niet zinvol is omdat dan niet meer voldoende aan resocialisatie gewerkt kan worden.