Tatarstan en Schippers gaan zorgafspraken maken

Op een afsluitende bijeenkomst in Kazan van een economische missie van minister Edith Schippers (VWS) naar Tatarstan (een autonome republiek binnen de Russische federatie) lieten de Tataarse autoriteiten weten dat ze vaart gaan maken met een intensieve samenwerking tussen Tatarstan en Nederland. De Tataarse president Minnikhanov en minister Schippers gaan een MOU (memorandum of understanding) sluiten waarin zij de prioriteiten vastleggen voor de toekomstige langdurige samenwerking op het terrein van zorg, waaronder radiologie, oncologie, medische technologie, e-Health en rural health. 

De Tataarse minister van volksgezondheid Wafin sprak van "constructieve en vriendschappelijke besprekingen, beide landen kunnen veel van elkaar leren”. Schippers prees de openhartige opstelling van haar gesprekspartners: "Tatarstan en Nederland gaan elkaar versterken”.

Center of Excellence

Meegereisde Nederlandse bedrijven bleken met hun producten en diensten nauw aan te sluiten bij de Tataarse vraag, die gelet op de fase waar zij zich in bevinden vaak heel specifiek is. Zo wil Tatarstan een toonaangevend "Center of Excellence" oprichten op het gebied van radiologie en oncologie, met hoogtechnologische apparatuur en zeer hoog opgeleid medisch personeel. Dat zou dan met behulp van Nederland kunnen worden opgezet (ontwerp en inrichting). Personeel kan verder in Nederland opgeleid worden en via it-technologie vanuit Nederland verder begeleid worden. Ook is de basis gelegd voor het vestigen van een Nederlandse assemblage fabriek voor mobiele ziekenhuizen.

Leider van de businessdelegatie van de missie Thijs Teeling: "In twee dagen tijd is niet alleen de bodem onder verregaande samenwerking gelegd, er werd ook meteen zaken gedaan. Er is een grote klik tussen de Tataarse vraag en het Nederlandse aanbod."

Handelsmissie Rusland

Schippers is in Rusland op een economische missie voor de sectoren life sciences & health (o.a. medische technologie, e-Health en ziekenhuisinrichting en -management)  en sport (stadioninrichting en evenementorganisatie en -logistiek). Ook behartigt zij in Tatarstan de belangen van bedrijven uit andere sectoren, zoals landbouw en (petro)chemie. Schippers bezoekt Kazan en later deze week Moskou. In totaal zijn met de missie van Schippers zo'n 30 bedrijven en instellingen mee.