Bijstandsgerechtigden mogen voorkeur voor tegenprestatie uitspreken

Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, mogen bij hun gemeente een voorkeur uitspreken over wat voor soort tegenprestatie ze willen verrichten. In veel gemeenten mag dat nu al. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat dit verbreed wordt en navolging krijgt in alle gemeenten. Dit schrijft zij vandaag aan de Tweede Kamer in reactie op het Inspectie-onderzoek onder gemeenten naar de uitvoering van de tegenprestatie.

Staatssecretaris Klijnsma: “Talenten moeten worden benut. Ik vind het belangrijk dat  gemeenten luisteren naar en rekening houden met de persoonlijke wensen en kwaliteiten van de mensen. Gelukkig doen veel gemeenten dat ook. Ik wil alle gemeenten oproepen dat mensen hun voorkeur kunnen uitspreken wat zij willen gaan doen voor de samenleving. Als mensen niets willen, dan mag de gemeente best verlangen dat mensen toch een klus uitvoeren. Sommigen voeren liever zelfstandig klussen uit in de buitenlucht, anderen willen juist graag samen maatschappelijk nuttige werkzaamheden verrichten. Dat hangt af van welke opleiding iemand heeft, maar ook van wat iemand leuk vindt om te doen. Het gaat er uiteindelijk ook om of iemand dat met betrokkenheid wil en kan gaan doen. Daar is de samenleving ook meer bij gebaat.”

Een tegenprestatie is het verrichten van onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden als wederdienst voor het ontvangen van een bijstandsuitkering. De tegenprestatie helpt bijstandsgerechtigden ook om een sociaal netwerk, arbeidsritme en regelmaat te behouden, daarmee worden tevens de kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Het gaat bij de tegenprestatie altijd om werk dat wordt verricht naast of in aanvulling op reguliere arbeid. Het mag de re-integratie of het aanvaarden van regulier werk niet in de weg staan. In de regel gaat het om activiteiten van beperkte duur en omvang. Een aantal gemeenten heeft de tegenprestatie al een plek gegeven in het beleid, zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie.

In het WWB-wetsvoorstel - dat vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd - wordt geregeld dat alle gemeenten straks verplicht zijn om de tegenprestatie in de gemeentelijke verordening te verankeren.