Meer maatschappelijke en economische spin-off bij grote sportevenementen

Om in aanmerking te komen voor steun vanuit het ministerie van VWS, moet de organisator van een sportevenement meer inzetten op maatschappelijke en economische spin-off rondom het evenement. Hierbij kan gedacht worden aan toename van sportparticipatie, extra bekendheid voor Nederland of een impuls voor de (lokale) economie. Daarnaast wordt de komende jaren meer gefocust op het organiseren van toonaangevende internationale sportevenementen. Dit staat in het nieuwe beleidskader sportevenementen dat minister Edith Schippers (Sport) vandaag aan de Tweede Kamer gepresenteerd heeft.

In de afgelopen jaren zijn aansprekende internationale sportevenementen naar Nederland gehaald. Bijvoorbeeld het WK Turnen in 2010 en het WK Tafeltennis in 2011 in Rotterdam. In 2012 vonden onder meer het WK Wielrennen op de weg in Zuid-Limburg en het EK Beachvolleybal in Den Haag plaats. In 2013 was Utrecht het decor voor het European Youth Olympic Festival.

De ambitie om toonaangevende evenementen naar Nederland te halen blijft groot. Zo worden in 2014 het WK Hockey in Den Haag en het WK Roeien in Amsterdam georganiseerd. Een jaar later gevolgd door het WK Beachvolleybal in Den Haag, de start van de Tour de France in Utrecht en in 2016 het EK Atletiek in Amsterdam.

Met het naar Nederland halen van meer van dergelijke toonaangevende sportevenementen wil Schippers ons land neerzetten als echt sportland. Sportdeelname geeft plezier, verbindt en is gezond. Daarbij is het van belang dat atleten als rolmodel fungeren en ook anderen enthousiast maken om te gaan sporten. Dit kan bereikt worden door het organiseren van activiteiten rondom het sportevenement zelf. Ook voor deze activiteiten is geld vanuit het ministerie van VWS beschikbaar.

De maximum bedragen in het beleidskader dat vandaag gepresenteerd is, zijn niet van toepassing op een aantal grote sportevenementen zoals het EK of WK voetbal of de Olympische Spelen. Dergelijke evenementen zijn qua aard en omvang te groot, zodat hiervoor maatwerk nodig is.