Minister en dijkgraaf tevreden over schone sloten

Vanmiddag nam minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu zelf het roer in handen van een van de maaiboten van het hoogheemraadschap. Aan boord kreeg zij uitleg over het maaien van slootkanten en het schoonhouden van sloten ter bevordering van de afwatering. De minister was op werkbezoek bij het hoogheemraadschap, precies in de periode van de Najaarschouw.

Onder het toeziend oog van dijkgraaf Luc Kohsiek verruilde de minister haar Haagse schoeisel voor een stel rubberlaarzen en stapte zij in de maaiboot om zelf een stukje slootkant te maaien. Het maaiwerk is voor de laaggelegen provincie Noord-Holland van vitaal belang: riet, waterplanten en drijfvuil kunnen de doorstroming van sloten belemmeren en duikers verstoppen. Hierdoor kan het vele neerslagwater niet via ons oer-Hollandse sloten- en boezemstelsel worden afgevoerd. Wat uiteindelijk kan leiden tot natte voeten.

Sloten schoon

De minister was erg gecharmeerd van het idee dat Noord-Hollanders samen hun provincie droog houden. Het hoogheemraadschap beheert zo’n 20.000 kilometer aan waterlopen. Aan het schoonhouden daarvan draagt iedereen zijn steentje bij. De minister: “De afgelopen weken hebben heel veel particulieren, agrariërs en bedrijven hun sloten schoongemaakt. De schouwmeesters controleerden of dit allemaal gelukt is. Ik word heel blij van deze gezamenlijke inspanning. Want daardoor kan het water stromen en houden we samen droge voeten.”

Schouwen

Na de ervaring met de maaiboot stapten de minister en de dijkgraaf in de auto, om samen met een beheerder en een schouwmeester van het hoogheemraadschap een aantal sloten te schouwen. Samen met de minister keek de dijkgraaf tevreden terug op een succesvolle Najaarschouw. Uit een continue afname van het aantal overtredingen mag geconcludeerd worden dat Noord-Hollanders zich steeds bewuster worden van een leven onder zeeniveau en hun eigen verantwoordelijkheid kennen: “De sloten lagen er mooi bij, klaar voor een natte herfst.”

Najaarschouw

Voor een goed waterbeheer is het van belang dat sloten regelmatig worden schoongemaakt. Immers, als de sloot geblokkeerd wordt door vuil en planten, kan het water in natte perioden niet goed wegstromen. Eigenaren en gebruikers van een stuk grond zijn verplicht om sloten langs hun perceel te onderhouden. Vóór de derde maandag van oktober moeten zij ‘hun’ stuk sloot schoon hebben gemaakt. Tijdens de jaarlijkse Najaarschouw controleren schouwmeesters van het hoogheemraadschap of sloten inderdaad vrij zijn van riet- en waterplanten, drijfvuil en bouwafval.