Nieuwe fiscale overeenkomst met Canada biedt zekerheid voor fondsen en investeerders

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft een nieuwe fiscale overeenkomst met Canada gesloten. De verbintenis biedt meer zekerheid voor fondsen en investeerders. De overeenkomst is op 1 november 2013 in werking getreden en vervangt een eerdere overeenkomst uit 2010.

Weekers toont zich tevreden met de vernieuwde fiscale afspraken: “Met de nieuwe overeenkomst krijgen fondsen en investeerders sneller duidelijkheid. Ook voorkomt de verbintenis ten opzichte van de eerdere overeenkomst dat een liquiditeitsnadeel ontstaat voor betrokken partijen. Fiscale zekerheid is van belang voor de financiële sector in Nederland. Hierdoor kunnen voor nieuwe en bestaande fondsen investeerders aangetrokken worden, wat goed is voor de concurrentiepositie van de Nederlandse financiële sector.” De fondsen die hier profijt van hebben zijn zogenoemde ‘besloten fondsen voor gemene rekening’ (FGR’s). Deze FGR’s bundelen te beleggen vermogens. Dat doen ze vooral om rendement te verbeteren en risico’s te spreiden. Financiële instellingen kunnen zo aanzienlijke kostenbesparingen voor investeerders realiseren.

Een eerdere overeenkomst uit 2010 regelde al de kwalificatie van het besloten FGR als fiscaal transparant en gaf zekerheid bij een teruggaaf van Canadese bronbelasting. Bij een teruggaafverzoek werd echter het verschil tussen het nationale bronbelastingtarief en het tarief in een belastingverdrag achteraf teruggevraagd. Dit kostte in praktijk relatief veel tijd waardoor een liquiditeitsnadeel voor het fonds kon ontstaan. In de nieuwe overeenkomst is – onder voorwaarden –een vrijstelling aan de bron toegestaan. Dit betekent dat het juiste belastingverdragtarief direct wordt toegepast waardoor er geen liquiditeitsnadeel ontstaat.

Momenteel heeft Nederland met Canada, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, de Verenigde Staten en Spanje overeenkomsten gesloten die de fiscale behandeling van besloten fondsen voor gemene rekening regelen. Met Duitsland is een bepaling voor deze fondsen in het nieuw gesloten belastingverdrag overeengekomen.