Rutte bij Top Oostelijk Partnerschap

Minister-president Rutte is donderdag 28 november 2013 aanwezig bij de derde Top van het Oostelijk Partnerschap (OP) in Vilnius, Litouwen.

Het Oostelijk Partnerschap is een samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en zes Oost-Europese landen:  Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland. Dit samenwerkingsverband is in 2009 gestart en heeft als doel de politieke associatie en economische integratie van deze buurlanden met de Europese Unie te versterken. De tweede Top vond in 2011 plaats in Warschau. Op 28 en 29 november vindt de derde topbijeenkomst plaats.

Nederland beschouwt het Oostelijk Partnerschap als een belangrijk instrument om stabiliteit en welvaart aan de buitengrenzen van de Europese Unie te bevorderen. Het Oostelijk Partnerschap biedt hiervoor mogelijkheden door intensieve samenwerking op een breed aantal terreinen aan te gaan, zoals het stimuleren van handel en het bieden van economische perspectieven aan partnerlanden. Ook het versnellen van democratische hervormingen en versterking van de rechtsstaat in de nabuurschapslanden is onderdeel van het Oostelijk Partnerschap.