Eindrapportage toekomststudie StAB

Studie naar de toekomstige rol en positie van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (StAB).

De StAB is op 29 september 1995 opgericht door de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Op 1 november 1996 is de StAB materieel van start gegaan. De StAB heeft tot taak: het in onpartijdigheid en onafhankelijkheid op verzoek van de bestuursrechter uitbrengen van deskundigenberichten inzake beroepen op grond van de Wet milieubeheer, de Wet ruimtelijke ordening, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Waterwet.

Sinds het ministerie van Verkeer en Waterstaat in oktober 2010 met delen van het ministerie van VROM werd samengevoegd tot het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) valt de StAB onder IenM. De financiering van de StAB komt ten laste van de IenM-begroting.

De vraag is opgekomen of de ophanging van de StAB onder IenM passend is of dat onderbrenging bij Veiligheid en Justitie (VenJ) meer voor de hand ligt. Dit omdat IenM regelmatig partij is in rechtszaken waarin de StAB door de bestuursrechter om advies wordt gevraagd. Dit rapport bevat de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek naar de rol en positionering van de StAB.