Nederlandse peer naar China

Voor het eerst in de geschiedenis gaan er Nederlandse peren naar China. Dat is het ministerie van Economische Zaken met China overeengekomen. Nederland verwacht jaarlijks voor €15 miljoen aan peren te verschepen. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) maakt dit bekend tijdens het debat over tuinbouw. De totale agrarische export vanuit Nederland naar China en Hong Kong is €1,5 miljard. Het land is daarmee hard op weg de grootste agrarische niet-Europese afzetmarkt voor Nederland te worden. Verder maakte Nederland afspraken over zuivel, aardappelen en wedstrijdpaarden.

Dijksma: 'Een mooi resultaat dat we voor het eerst in de geschiedenis de bekende Conference-peer naar China kunnen exporteren. Dat laat zien dat Nederland als agrarisch wereldspeler goed in staat is in te spelen op de groeiende vraag naar luxeproducten.'

Vertrouwen in controles

Daarnaast hebben Nederland en China afgesproken om voor de export van zuivel volledig papierloos te gaan werken en puur elektronisch gegevens van dierlijke producten uit te wisselen. Digitale certificaten zorgen ervoor dat producten twee dagen sneller de Chinese grens over kunnen. Wat economische voordelen op levert voor het bedrijfsleven.

Aardappels voor Chinese voedselzekerheid

China heeft grote behoefte aan kwalitatief goede pootaardappelen en ziet in Nederland een voorbeeldland. Aardappels worden door China ingezet om bij te dragen aan hun voedselzekerheid. De markt gaat naar verwachting in de loop van volgend jaar open voor Nederlandse aardappelen, wat het bedrijfsleven op termijn jaarlijks tientallen miljoenen euro’s gaat opleveren.

Hollandse wedstrijdpaarden

Vanuit China is veel interesse voor Nederlandse wedstrijdpaarden, vooral na goede prestaties op sportevenementen als de Olympische Spelen. De markt voor fok- en wedstrijdpaarden in China groeit snel. Momenteel bedraagt de export naar China zo’n €20 miljoen. Nederland en China bereikten een akkoord over aangescherpte quarantaine-eisen van China waardoor deze groeimarkt optimaal bediend kan worden.