Mensenrechtendag: Ankara en Istanbul

In Turkije zullen de volgende evenementen plaatsvinden rondom 10 December die wij (mede)organiseren.

- Ambassade Ankara en Consulaat Generaal Istanbul organiseren in samenwerking met de EU Delegatie in Ankara, 16 andere EU lidstaten en Zwitserland, de ’EU Human Rights Film Days’. Van 6 t/m 15 december zullen films worden gedraaid met de thema’s ‘human dignity’, ‘freedom of thought, conscience and religion’ en ‘freedom of expression and information’. Het festival zal plaatsvinden in  Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır, Bursa, Sinop en Trabzon (zie ook bijgevoegde programma en poster). 

- De Nederlandse ambassade draagt bij met de inzending van de film ‘One Fine Day’ (regie Klaas Bense). Deze film portretteert zes ‘gewone’ mensen, die met een kleine geweldloze daad iets in gang hebben gezet dat grote invloed heeft gehad op de wereld. De film zal in de volgende steden vertoond worden:
o Ankara: 13 december 19.00u
o Istanbul: 10 december 19.00u
o Bursa: 14 december 12.00u
o Diyarbakir: 11 december 14.00u
o Eskisehir: 12 december 16.00u
o Izmir: 12 december 14.00u
o Sinop: 12 december 14.00u
o Trabzon: 13 december 14.00u

- Op 10 december zal op  het Nederlandse consulaat generaal te Istanbul, in het kader van de EU Human Rights Film Days, de Nederlandse documentaire: ‘One Fine Day’ worden vertoond. De Consul Generaal Robert Schuddeboom zal een speech houden m.b.t. het belang van Human Rights Day. Wilco van Herpen,
bekend door zijn reis- en kookprogramma’s en sociaal-politieke betrokkenheid via social media, houdt een korte presentatie over zijn visie op ontwikkelingen in Turkije mbt mensenrechten  na de vertoning van de film. Na afloop is er een kort Q&A sessie.

- Ambassadeur Keller zal aanwezig zijn bij de officiële opening van de EU HR Film Days op 10 december in Ankara.. Op de opening zal de film ‘My Child’ vertoond zal worden. Deze film is medegefinancierd door het Consulaat Generaal in Istanbul in het kader van het MATRA fonds en tevens genomineerd voor de Mensenrechtentulp. De film  gaat over een groep moeders en vader in Turkije die ouders zijn van LGBT personen. In de wekelijkse meeting van LISTAG, een steun en belangenbehartigingsgroep, organiseren ze activiteiten voor zichtbaarheid, acceptatie en gelijke rechten met LGBT rechten activisten. De regisseur en crew van de film zullen aanwezig zijn voor een discussie met het publiek. De officiële opening zal naar verwachting veel media-aandacht trekken door de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders van onder andere de EU lidstaten, VN en Turkse overheid.

- Ambassadeur Keller zal op 10 december tevens een lunchbijeenkomst organiseren rond het thema vrouwenrechten en arbeidsmarktparticipatie van vrouwen. Hiervoor worden vrouwenrechtenorganisaties, vrouwelijke ondernemersorganisaties, internationale organisaties en vertegenwoordigers van politieke partijen uitgenodigd.

- Van 16 t/m 18 december zullen er op het Consulaat in Istanbul verschillende (waaronder Nederlandse) mensenrechten-documentaires worden getoond voor een breed publiek ihkv Documentarist ‘Which Human Rights Festival’.