Mensenrechtendag: Dakar

Ter ere van Internationale Mensenrechten Dag op 10 December draagt onze post bij aan vier mensenrechtenevenementen die rondom die datum plaatsvinden in Dakar, Senegal:

1) Op 23 november organiseerden we een seminar over internationaal recht, waarbij 60 studenten met elkaar in debat gingen over het belang van het ICC. Dit debat werd geleid door Senegalese en Nederlandse professoren, en genereerde veel (sociale) media-aandacht. Zie bericht DAK/105/2013 voor meer informatie (inclusief beeldmateriaal).
2) Op 1 december, Wereld Aids Dag, zal de underground LGBT-gemeenschap zich gratis laten testen voor HIV/aids, op de residentie. Zo zorgt Nederland ervoor dat deze kwetsbare groep, die in Senegal wordt gediscrimineerd en vervolgd, zich op een veilige plek kan laten voorlichten en testen.
3) Op 2 december zullen we in samenwerking met de Amerikaanse ambassade de film ‘Tall as a Baobab Tree’ vertonen, in het grootste filmtheater van Dakar (700 toeschouwers), om aandacht te vragen voor de problematiek van kindhuwelijken. De ambassade organiseert vervolgens 30 vertoningen van deze film op scholen en in dorpjes buiten de stad, zodat de film diegenen bereikt die persoonlijk door deze problematiek geraakt worden. Ook zal er een videoboodschap worden gemaakt over hoe de film in Senegal wordt ontvangen; deze zal in Ottawa worden afgespeeld bij de Mensenrechtendagviering die onze collega’s daar organiseren.
4) Op 10 december zal de post, in EU verband, een bezoek brengen aan Village Pilote – een NGO die straatkinderen opvangt en kans geeft op een beter toekomstperspectief.