Mensenrechtendag: San José

De Nederlandse Ambassade in San José is werkzaam in Costa Rica, Honduras, El Salvador, Guatemala en, per 1 januari 2014, ook in Nicaragua. De ambassade organiseert verschillende activiteiten in het kader van de Internationale Mensenrechtendag 2013.

El Salvador

De Nederlandse ambassade in San José organiseert, in samenwerking met de stichting ‘Comunicándonos’, een activiteit in El Salvador die in het teken staat van de internationale Dag voor de Mensenrechten. ‘Comunicándonos´ ontvangt fondsen van Nederland via het regionale mensenrechtenfonds, deel van het MAP.
De activiteit richt zich specifiek op het genereren van aandacht voor de mensenrechtensituatie van journalisten en mensenrechtenverdedigers in het land. Journalisten en mensenrechtenverdedigers in Midden-Amerika werken vaak onder gevaarlijke omstandigheden: zij worden bij hun werk bedreigd en soms vermoord. Ook helpt de activiteit om publiciteit te genereren voor de Nederlandse inspanningen op dit gebied, via het regionale Midden-Amerika Programma (MAP).
Aan de activiteit in El Salvador nemen naar verwachting 50 personen deel vanuit de Salvadoraanse overheid en mensenrechtenorganisaties. Het evenement wordt geopend door sprekers van de Salvadoraanse universiteit UCA, NGO FESPAD en de Nederlandse ambassadeur. Vervolgens vindt er een debat plaats waaraan Frank la Rue (VN-rapporteur voor persvrijheid) via teleconferentie zal deelnemen (ter bevestiging). Het geheel wordt afgesloten met Salvadoraanse muziek en een drankje. De activiteit wordt aangekondigd via 10 radiocommercials.

Naast de bovenstaande activiteit organiseert ‘Comunicándonos’ ook een filmvertoning voor studenten Journalistiek van de ‘Universidad de El Salvador’. De film ‘El Reportero’ uit ‘het Movies that Matter programma’ wordt dan vertoond.

Costa Rica

In San José, Costa Rica, organiseert de Nederlandse ambassade ook een activiteit in het licht van de Internationale Dag voor de Mensenrechten. De activiteit staat tevens in het teken van de Internationale Dag tegen Vrouwengeweld (25 november) en de Internationale Dag van Vrouwelijke mensenrechtenverdedigers (29 november). De activiteit bestaat uit het vertonen van de documentaire ‘Justice for my sister’ van de Colombiaans-Ierse filmmaakster Kimberly Bautista. Deze documentaire vertelt het verhaal van een Guatemalteekse vrouw van wie de zus vermoord is. Om genoegdoening te krijgen voor de moord op haar zus gaat deze vrouw op zoek naar de moordenaar en probeert hem aan te klagen. Uiteindelijk - een aantal jaar en vele tegenslagen verder- wordt deze moord als een van de weinige opgelost. In Guatemala wordt in enkel twee procent van alle feminicidios, of met andere woorden vrouwenmoorden, de moordenaar daadwerkelijk opgepakt.
Filmmaakster Kimberly Bautista is bij de vertoning aanwezig en een panel van experts op het gebied van mensenrechten faciliteert een discussie met het publiek. De ambassade rekent op de komst van vele studenten en jongeren die graag deze inspirerende documentaire willen zien en de discussie aan willen gaan.

Nicaragua

In samenwerking met de Finse Ambassade in Nicaragua en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) organiseert de Nederlandse Ambassade een activiteit in Nicaragua die in het teken zal staan van de strijd tegen vrouwengeweld. Ook in Nicaragua wordt de documentaire ‘Justice for my sister’ vertoond waarbij filmmaakster Kimberly Bautista aanwezig is. Om de vertoning van de film heen worden presentaties gegeven in het licht van geweld tegen vrouwen.