Mensenrechtendag: Tirana

1. Movies that Matter
• De ambassade stelt vijf documentaires (Movies that Matter) ter beschikking aan verschillende mensenrechtenorganisaties in Tirana. Deze documentaires brengen een aantal specifieke mensenrechtenkwesties onder de aandacht en hebben als doel in Albanië bewustwording te creëren en publieke debatten te bevorderen.
• De filmvertoningen worden gecombineerd met debatten en discussiepanels met mensenrechtenexperts –en activisten over mensenrechtenkwesties. De Nederlandse ambassadeur neemt deel in een aantal van deze debatten.
• Ook spreekt de ambassadeur een korte You Tube film in waarin hij het Nederlandse mensenrechtenbeleid onder de aandacht brengt.

2. Mensrechtensymbool
• Naar aanleiding van de filmvertoningen worden de deelnemers aangemoedigd om boodschappen op te schrijven over de mensrechtensituatie in Albanië en suggesties te doen hoe deze te verbeteren. Deze boodschappen worden verwerkt in een symbolisch kunstwerk; een ‘Mensrechtensymbool’ dat op 10 december zal worden aangeboden aan de Albanese autoriteiten.

3. Panel Ombudsman
• De Ombudsman organiseert een drie dagen durende conferentie over de mensenrechtensituatie in Albanië. Tijdens de conferentie komen verschillende onderwerpen aan de orde en maakt de ambassadeur deel uit van het expertisepanel dat zal spreken over vrouwenrechten en gendergelijkheid in Albanië.