Mensenrechtendag: Warschau

November-Januari: Tentoonstelling Roma minderheid
Rondreizende tentoonstelling over de situatie van de Roma minderheid. Nederland Arnaut Mik speelt een belangrijke rol in en rondom deze tentoonstelling. Momenteel bevindt de tentoonstelling zich in Zachęta.

5 december:  Opening Mensenrechtenfilmfestival, Warschau
Het dertiende “Watch Docs Human Rights in Film IFF”, georganiseerd door het Społeczny Instytut Filmowy (Social Institute of Film) zal mede geopend worden door Ambassadeur Paul Bekkers. De ambassade stond aan de wieg van het ontstaan van dit festival en is sindsdien jaarlijks betrokken. De ambassade heeft het festival zien groeien van een klein festival tot een van de grootste festivals op dit gebied in Europa.  Dit jaar is het festival georganiseerd door het Social Institute of Film in samenwerking met Helsinki Foundation for Human Rights, Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle en het Etnografisch museum in Warschau. Na de vertoning van de films in Warschau zal een gedeelte van het festival rondreizen door meer dan 40 steden in Polen.

De speciale gast van dit jaar is de in Nederland woonachtige en werkende, Braziliaanse cineaste Maria Augusta Ramos. Zij zal dit jaar de Marek Nowicki Prijs uitgereikt krijgen, een prestigieuze prijs voor Human Rights in Film. Maria Augusta Ramos, woont en werkt sinds 1990 in Nederland en werkte o.a. samen met de VPRO, T. Pieter van Huystee films, en Selmadefilms en ontving in Nederland diverse prijzen. Maria Augusta Ramos zal eveneens in de jury van het concours plaatsnemen.

6-10 december:  Opening Gay Pride, Minsk
Tijdens de Gay Pride in Minsk zullen verschillende bijeenkomsten en seminars worden gehouden voor de LGBT gemeenschap. Vorig jaar was Nederland de enige ambassade die de Pride bijwoonde (en mede opende). Dit jaar zullen naast Nederland hopelijk ook andere ambassades vertegenwoordigd zijn om de LGBT gemeenschap, die in Wit-Rusland nog altijd zwaar onder druk staat, te steunen.

10 december:  Celebrating Press Freedom - Anniversary Belsat, Warschau
De ambassade neemt ook dit jaar weer deel aan het evenement rondom de verjaardag van ‘Belsat’, een TV station dat Nederland heeft gesteund om vanuit Warschau programma’s met onafhankelijk nieuws aan Wit-Rusland te kunnen uitzenden. In Wit-Rusland staat de persvrijheid nog altijd onder druk en tijdens dit evenement wordt solidariteit getoond voor het belangrijke maar moeilijke en soms gevaarlijke werk van journalisten in Wit-Rusland.

10 december:  Opening World Press Photo, Minsk
Voor de tweede keer wordt de prestigieuze World Press Photo tentoonstelling naar Minsk gebracht. Journalisten worden in Wit-Rusland regelmatig blootgesteld aan intimidatie en persvrijheid staat onder druk. Het belang van goede fotojournalistiek wordt met deze tentoonstelling onder de aandacht gebracht, evenals het belang van mensenrechten in de wereld, en in Wit-Rusland in het bijzonder. Ambassadeur Paul Bekkers zal de World Press Photo tentoonstelling in Minsk openen op 10 december, Mensenrechtendag.

12 december:  Seminar “Across frontiers: sharing Polish-Dutch-Belarusian experience of solidarity”
In het kader van trilaterale samenwerking (NL-PL-Wit-Rusland) organiseert de ambassade in de middag een paneldiscussie ter gelegenheid van de Mensenrechtendag en de jaarlijkse herdenking van het begin van martial law (13 december).  Het centrale thema is solidariteit: de gedeelde Pools-Nederlandse ervaring van solidariteit tijdens martial law dat heeft bijgedragen aan het transitieproces in Polen; en het belang van solidariteit met de bevolking in Belarus in hun huidige moeilijke situatie, waaraan Nederland en Polen zowel bilateraal als via het Oostelijk Partnerschap bijdragen. Daarbij zal o.a. stil worden gestaan bij het thema persvrijheid. Het seminar zal live worden ‘gestreamd’ zodat naast de Poolse NGO’s, experts, studenten, media en Wit-Russische NGO’s aanwezig op de ambassade in Warschau, het seminar ook via internet in Wit-Rusland kan worden gevolgd.