Onderzoek naar mogelijke arbeidsuitbuiting Poolse werknemers

De Inspectie SZW is donderdag 5 december een onderzoek begonnen naar aanleiding van signalen van arbeidsuitbuiting van vier Poolse werknemers. Diezelfde avond is de werkgever van de Polen op last van de Officier van Justitie te Maastricht aangehouden. De Polen werkten in kramen op het Maastrichtse evenement “Magisch Maastricht”.

Vorige week heeft de Directie Arbeidsmarktfraude van de Inspectie SZW een controle uitgevoerd op de eindejaarsmarkt in het centrum van Maastricht. Tijdens de controle bleek dat werknemers, werkzaam bij twee kramen, vermoedelijk niet conform de Wet minimumloon (Wml) werden betaald. De vier Polen stonden volgens hen gedurende 12 tot 15 uur per dag voor een netto uurloon van € 2,- etenswaren te bereiden en te verkopen. Sinds half november hadden ze nog geen loon ontvangen. De Directie Opsporing van de Inspectie SZW onderzoekt of in dit geval sprake is van arbeidsuitbuiting.

De Directie Opsporing constateerde dat deze werknemers voor de duur van de markt in een kleine, unit op een nabijgelegen parkeerplaats waren gehuisvest.

Het onderzoek naar de uitbuiting zal worden voortgezet. De exploitant hoeft gedurende dit onderzoek niet in voorlopige hechtenis te blijven. Hij blijf wel verdachte en zal voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet en overtreden van de wet Minimumloon boetes opgelegd krijgen.