Ambassadeurs even terug naar huis

Alle Nederlandse ambassadeurs, consuls-generaals en permanente vertegenwoordigers bij internationale instellingen komen volgende week terug om de klokken gelijk te zetten op het gebied van de Nederlandse diplomatie. Ze doen dat tijdens de zogeheten Ambassadeursconferentie van 13 tot 17 januari. De ambassadeurs halen dan de contacten aan met de politiek, het bedrijfsleven en met maatschappelijke organisaties in Nederland.

Opening
Op maandag geeft minister Timmermans tijdens de opening van de conferentie zijn visie op de modernisering van de diplomatie. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking spreekt de ambassadeurs toe over haar eigen beleidsveld.

Twitterkwartiertje
Op verschillende momenten tijdens de conferentie een groot aantal ambassadeurs meedoen aan een twitterkwartiertje. Tijdens deze kwartiertjes kunnen twitteraars vragen stellen aan de ambassadeurs, bijvoorbeeld over hun rol voor Nederland in het gastland, hulp en handel, reiszaken of economische diplomatie. De ambassadeursconferentie is via social media te volgen met #NLamb2014.

Livestream
Het ministerie van Buitenlandse Zaken functioneert in een steeds complexer wordend netwerk van internationale spelers. Samen met binnen- en buitenlandse partners werkt het aan het behartigen van Nederlandse belangen. Bij goede samenwerking hoort openheid en om die reden worden maatschappelijke organisaties, bedrijven, media en burgers voor onderdelen van het programma uitgenodigd. Sommige delen van het programma kunnen via een livestream op internet worden gevolgd.

Speeddates
Tijdens de ambassadeursconferentie staat één dag in het teken van economische diplomatie. Op woensdagochtend zijn de ambassadeurs te gast bij de Rabobank, waar ze worden bijgepraat over de Nederlandse economie. Op woensdagmiddag vinden er speeddates plaats tussen ambassadeurs en ondernemers die naar het buitenland exporteren of dat willen gaan doen, waarbij ondernemers hulp en advies verlangen van ambassades.

Ambassadeursprijs
Na de speeddates wordt door minister Ploumen de eerste Ambassadeursprijs uitgereikt die is ingesteld door MKB NL, de Rabobank en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De prijs is voor een ondernemer met een speciaal project in het buitenland, dat door de Nederlandse ambassades als bijzonder wordt gezien. De drie genomineerde bedrijven zijn Grondwater Technology uit Rotterdam met een project in Canada, de Van der Knaap groep uit Kwintsheul met een project in Sri Lanka en Ubbink uit Doesburg met een project in Kenia.

Face2Face@BZ
De week wordt afgesloten met Face2Face@BZ/Meet the ambassador, waarbij ruim 200 volgers van verschillende BZ-social media deelnemen aan een social media-event met minister Timmermans en de ambassadeurs uit Rusland, Brazilië, Egypte, Qatar, Libanon, Thailand, Senegal en Irak en een aantal interessante gasten zoals Eric Corton en Hubert Smeets. ‘Wat betekent het WK Voetbal voor een ambassade? Hoe gaat een ambassade om met Nederlanders in nood, wat betekent het leven en werken in een conflictgebied?’, zijn vragen die aan de orde komen. De bijeenkomst kan via een livestream worden gevolgd.

Thema
Het thema van de ambassadeursconferentie 2014 is ‘Voor Nederland, Wereldwijd’, genoemd naar de gelijknamige notitie die minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken afgelopen zomer uitbracht over hoe het Nederlandse wereldwijde netwerk van ambassades en consulaten zich in de toekomst moet gaan ontwikkelen. Nederland heeft zo’n 107 ambassadeurs, 24 consuls-generaal en 12 zogeheten Permanente Vertegenwoordigers bij internationale organisaties zoals de EU, de VN en de NAVO.