Syrische vrouwen mengen zich in vredesproces

Een groep van 50 Syrische vrouwen, het Syrische Vrouwen Initiatief voor Vrede en Democratie, roept op tot wereldwijde steun aan het vredesproces in Syrië en roept de strijdende partijen op hun verschillen te overbruggen. Dat maakt de weg vrij voor een pluralistisch en democratisch Syrië, waar vrouwen en mannen gelijke rechten genieten. De vrouwen deden hun oproep na een tweedaagse conferentie in Genève, georganiseerd door UN-Women en Nederland.

In de aanloop naar de vredesonderhandelingen, die 22 januari 2014 beginnen, zullen de vrouwen hun stellingname onder de aandacht brengen van de partijen en de internationale gemeenschap. Morgen, 14 januari, zullen zij in gesprek gaan met de VN-bemiddelaar Brahimi en bespreken hoe zij hun rol tijdens het vredesproces verder kunnen invullen.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) sprak tijdens de conferentie in een videoboodschap zijn steun uit voor de inzet van de vrouwen: 'De toekomst van Syrië' mag niet alleen worden bepaald door de gewapende partijen. Vrouwen zijn een belangrijke partner voor het creëren van draagvlak voor een toekomstige vredesovereenkomst. Daarom telt hun stem.'