Twee miljoen voor noodhulp Centraal Afrikaanse Republiek

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakt 2 miljoen euro vrij voor noodhulp in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Door de voortdurende gevechten in het land zijn inmiddels 2,6 miljoen mensen afhankelijk van noodhulp om te overleven.

Ploumen: ‘Vorige week sprak ik met de aartsbisschop van Bangui die samen met de groot-imam door het land reist om de strijdende partijen op te roepen tot een vreedzame oplossing te komen. Uit zijn verhaal, evenals uit andere berichten die wij ontvangen, blijkt dat gewone burgers zwaar te leiden hebben onder het geweld.’

Inmiddels zijn circa 900.000 mensen, een vijfde van de bevolking, op de vlucht geslagen. Sinds de kerst neemt het aantal ontheemden in hoog tempo toe. Velen hebben hun toevlucht gezocht in de hoofdstad Bangui. Momenteel is er vooral een groot gebrek aan voedsel, onderdak en medische hulp. Op korte termijn is 152 miljoen euro nodig om de ergste noden te lenigen.

De Nederlandse bijdrage gaat naar de Verenigde Naties. Die coördineert de noodhulp en bekijkt waar de noden het allerhoogst zijn.  Niet alleen Nederland heeft vandaag tijdens het overleg van de ECHO, de humanitaire organisatie van de EU, hulp toegezegd. Ook andere landen, van binnen en buiten de EU, doen dit.

Aanvullend op de bijdrage voor noodhulp wordt ook gekeken naar steun voor projecten die gericht zijn op verzoening in de Centrale Afrikaanse Republiek. Voorstellen op dit gebied worden momenteel uitgewerkt.