Eerste slag koningsmunten

Staatssecretaris Weekers hield een toespraak bij de eerste slag van de koningsmunten door Koning Willem-Alexander.

Dames en heren, Majesteit,

Ik heb hier een set munten, met daarop de beeltenissen van uw moeder, uw grootmoeder en uw overgrootmoeder. Oneerbiedig gezegd houd ik een flink deel van uw familie in mijn handpalm. Ook koningin Beatrix, koningin Juliana en koningin Wilhelmina zijn ooit op bezoek geweest om de eerste munt met hun portret erop te slaan. Waarna die guldens, knaken, riksen, kwartjes, dubbeltjes, stuivers en euro’s konden gaan rollen. Voor mij zien ze er nog heel vertrouwd uit. Het lijkt niet zo heel lang geleden dat er nog wel eens een Wilhelmina-munt uit 1948 in je portemonnee belandde. Veel mensen hebben die bewaard. Niet om nog eens iets voor te kopen, maar vanwege die andere, emotionele waarde.

Er zijn economen die zeggen dat geld herinnering is. Hoe keihard een munt ook is, hij kan een warm gevoel oproepen. Van vroeger. Van verbondenheid. Van vertrouwen. En zo moet het zijn, want dat is de kern van ons geld. Niet de verwerkte materialen bepalen de waarde van de munt, maar het vertrouwen dat we eraan toekennen. Majesteit, u sprak bij uw inhuldiging op 30 april vorig jaar van het vertrouwen dat uw moeder 33 jaar lang heeft gegeven en het ontvangen vertrouwen dat zij nooit heeft beschaamd. Al die jaren was haar portret op onze munt– eerst de gulden en later de euro – een van de symbolen van dat vertrouwen in al zijn facetten.

Het tijdperk dat we op 30 april hebben betreden vraagt om een vernieuwde munt als symbool van deze tijd, een hedendaagse vorm met een vertrouwenwekkend gezicht: dat van onze Koning Willem-Alexander. U gaat zo dadelijk de acht verschillende eerste euromunten slaan volgens het vorig jaar onthulde ontwerp van Erwin Olaf. Voor de volledigheid slaan we ook centen en munten van twee cent, ook al geldt in ons land de afspraak in principe contant af te ronden op vijf cent. Van de andere munten komen er om te beginnen vijf miljoen per soort in roulatie. Hoe het daarmee gaat, weet je nooit. Geld moet rollen, maar waarheen valt niet te voorspellen.

Hier bij de Koninklijke Nederlandse Munt verwacht men dat veel verzamelaars hun slag zullen slaan en dus weer heel wat munten aan het geldverkeer gaan onttrekken. U bent gewild, majesteit. In de loop der jaren zal op een natuurlijke manier ‘uw munt’ steeds gewoner worden en de euro met het portret van uw moeder erop steeds zeldzamer. En ook die beweging herbergt een mooie symboliek.

Majesteit, ik wil u graag bij deze bijzondere gelegenheid de munten aanbieden waarop de vrouwen te zien zijn die u voorgingen in het koningschap. Vervolgens vind ik het een grote eer dat ik u mag uitnodigen om hier, in het hart van de Koninklijke Nederlandse Munt, de eerste euromunten te slaan met úw beeltenis erop.