Ploumen voor kennismakingsbezoek in Berlijn

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengt woensdag een werkbezoek aan Berlijn. Daar maakt zij kennis met haar collega-bewindslieden in de nieuwe Duitse regering. Zij spreekt onder meer met minister Gerd Müller van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Uwe Beckmeyer van Economie en Energie.

Met Beckmeyer spreekt Ploumen onder meer over de Europese inzet bij de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag met de Verenigde Staten. Voor zowel Duitsland als Nederland kan dit verdrag veel extra groei en banen opleveren. Ploumen benadrukt dat het handelsverdrag niet ten koste mag gaan van de hoge Europese standaarden voor veiligheid, consumentenbescherming, dierenwelzijn of het milieu.

Beide bewindslieden spreken ook over de bilaterale handelsbetrekkingen. Ploumen: ‘Wederzijds zijn de handelsbelangen enorm. De Duitse maakindustrie maakt op grote schaal gebruik van Nederlandse toeleveranciers. Daarbij wordt vaak succesvol samengewerkt aan innovatie, de hoeksteen van onze concurrentiekracht. De handel met Duitsland schept talloze banen in Nederland en daar kunnen we er in deze tijd niet genoeg van hebben.’

Nederland is dit jaar partnerland van de Hannover Messe, de belangrijkste industriële beurs ter wereld. Daarmee krijgen Nederlandse bedrijven, industrieverenigingen en kennisinstituten een extra grote kans om zich te presenteren. Nederlandse high tech zal flink gepromoot worden en deelnemers kunnen rekenen op een prominente plek op de beursvloer.

Met minister Muller spreekt Ploumen over haar nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen. Daarbij zal ook gesproken worden over de internationale inzet om de arbeidsomstandigheden te verbeteren in de textielsfabrieken in landen als Bangladesh. Nederland coördineert in Bangladesh de internationale inspanningen op dit terrein en Duitsland speelt als grote afzetmarkt een belangrijke rol.