Persconferentie na ministerraad 24 januari 2014

Minister-president Rutte gaat na afloop van de ministerraad in op de economisch ontwikkeling en zijn gesprek met president Rohani van Iran in Davos over Syrië.

INLEIDEND STATEMENT
Deze week positieve signalen over de economie, we zien het consumentenvertrouwen stijgen, bedrijfsinvesteringen toenemen en het CBS concludeert dat de Nederlandse economie er duidelijk beter voor staat dan een jaar geleden en er is ook internationaal optimisme over economisch herstel, zie de laatste vijf verschillende ramingen van het IMF.

Tegelijkertijd zien we dat de werkloosheid daarbij nog steeds achterblijft, we zien dat in 2013 heel veel bedrijven failliet zijn gegaan. De werkloosheid is daarbij natuurlijk de grootste zorg, die hangt deels natuurlijk samen met de faillissementen, en heeft deels ook een oorzaak daarbuiten. Het is verschrikkelijk voor alle mensen om wie het gaat en daarom is dat ook de eerste prioriteit voor mij en het kabinet om die werkloosheid te bestrijden. Dat betekent dat we alles moeten doen wat er aan kan bijdragen om mensen aan de slag te krijgen, aan de slag te houden en als het toch niet langer kan ervoor te zorgen dat mensen van werk naar werk worden geholpen. En daarvoor is het van groot belang dat we ook vasthouden aan onze agenda, doorgaan met de overheidsfinanciën op orde brengen, doorgaan met te hervormen op alle terreinen, onderwijs, gezondheidszorg, sociale zekerheid, binnenlands bestuur, het pensioenstelsel en de woningmarkt. Dat is ook de boodschap die ik heb besproken deze week in mijn gesprek met de Franse president, hem gecomplimenteerd over zijn toespraak vorige week en zijn aanzetten om op een hoger ambitieniveau te komen tot hervormingen in Frankrijk.

Maar het zijn ook de gesprekken die gevoerd zijn deze week in Davos, WEF, de combinatie van versterking van de economische groeiverwachting en tegelijkertijd de noodzaak, zeker ook in de eurozone, om door te gaan met noodzakelijke hervormingen. In Davos komt niet alleen de economie aan de orde, ik heb daar met heel veel bedrijven gesproken, buitenlandse investeerders en ook zaken kunnen doen met collega's die weer van belang zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Daarnaast ook puur politieke contacten, de meest in het oog springende was het gesprek met president Rohani van Iran. We hebben gesproken over Syrië en de teleurstelling van de EU maar ook voor Nederland uitgesproken voor het feit dat Iran geen steun geeft op dit moment, met als uitgangspunt dat er een overgangsregering moet komen in Syrië waar Assad geen deel van uitmaakt. Iran onderschrijft dat uitgangspunt niet en Iran is wel een belangrijke speler in de regio en zou een positieve bijdragen kunnen leveren aan het oplossen van het Syrië-conflict, zou Iran wel de positie van de internationale gemeenschap op dit punt kiezen. Daarnaast gesproken over het interim-akkoord, gezegd dat vertrouwen hier stap voor stap gewonnen moet worden door het heel precies uitvoeren van de afspraken uit het interim-akkoord en natuurlijk gesproken over de zeer tot grote zorg aanleiding gevende situatie met de mensenrechten in Iran.