Persconferentie na ministerraad 31 januari 2014

Minister-president Rutte gaat na afloop van de ministerraad in op de aanpak van faillissementsfraude en het aftreden van Frans Weekers.

RUTTE
Goedemiddag, een paar korte opmerkingen ter introductie. Om te beginnen hebben we vandaag gesproken over de hardere aanpak van faillissementsfraude. De Ministerraad heeft op voorstel van minister Opstelten besloten om een wetsvoorstel naar de Raad van State te sturen voor herziening van het onderdeel faillissementsdelicten in het Wetboek van Strafrecht en die is nodig om het ondernemersklimaat in Nederland gezond te houden.

Uiteraard zijn we vandaag begonnen te spreken in de Ministerraad over het aftreden van Frans Weekers. Het kabinet betreurt dat het zo heeft moeten lopen. We respecteren zijn beslissing. Ik heb gisteren al gezegd: ik ben van overtuiging dat Frans Weekers heel goed in staat was geweest om de problemen bij de Belastingdienst aan te pakken en ervoor te zorgen dat het een en ander weer in goede banen zou worden geleid, maar ik respecteer zijn afweging gegeven het politieke draagvlak in de Kamer. Het is nu van belang een geschikte opvolger te vinden en daar werken we aan, daar hoop ik begin volgende week, of in de loop van volgende week, meer over te kunnen melden.

We hebben vandaag een collega kunnen feliciteren. We zijn vandaag begonnen met taart, want Ivo Opstelten is inmiddels zeventig geworden. Ik kan u verzekeren dat hij nog steeds de jongste minister is en hét levende bewijs dat we in Nederland gelukkig oudere jongeren hebben, maar ook jongere ouderen en hij is één van die laatsten. Dan is er nog iemand die we vandaag mogen feliciteren, dat is prinses Beatrix. Zij is vandaag jarig. Morgen zal ik aanwezig zijn bij de dankbetuiging, die voor haar wordt georganiseerd. De prinses heeft zich als koningin met hart en ziel ingezet voor de Nederlandse samenleving en de bijeenkomst, in Rotterdam morgen, onderstreept haar grote rol en betekenis.