Schippers zet Nederlandse sportindustrie in Indiase etalage

Minister Edith Schippers (Sport) heeft in New Delhi een samenwerkingsovereenkomst gesloten met haar Indiase collega Jitendra Singh. Beide landen spreken af de wederzijdse handel en zakelijke contacten op sportgebied te bevorderen en om kennis en ervaring uit te wisselen over zaken als stadionbouw en stadioninrichting (waaronder ook veiligheid en beveiliging), kunstgras, het opzetten van competities en sportacademies en het opleiden van coaches en scheidsrechters. Als onderdeel van de afspraken wordt er meteen bekeken of het multifunctionele stadionconcept van de Amsterdam Arena toepasbaar is op een van de grote stadions van Delhi. De samenwerking betreft niet alleen overheidsniveau, maar ook nadrukkelijk tussen overheid en bedrijven.

Sportbedrijven

Tegelijkertijd met Schippers is er ook een delegatie van Nederlandse sportbedrijven (of bedrijven die sportgerelateerde producten leveren) in India, waaronder Ten Cate Grass, Amsterdam Arena International, Philips en Ballast Nedam. Ook de KNVB en de gemeente Amsterdam zijn aanwezig. India is een opkomende economie, dat van plan is de komende jaren veel te investeren in sport, zoals het aanleggen van duizenden sportvelden en sporthallen voor breedtesport (gezondheidsbevordering van jeugd), maar India wil zich ook als topsportland ontwikkelen. India telt circa 1,2 miljard inwoners en heeft een verwachting van blijvende economische groei. De FIFA heeft India aangewezen om het WK Voetbal onder 17 jaar te organiseren (2017). Nederlandse sportbedrijven blinken uit in innovatieve en duurzame sportgerelateerde producten, in het koppelen van sport aan sociale projecten (World Coaches, Cruyff Court, Krajicek Foundation) en in het bijzonder in multifunctionele toepassingen.

Goed voorbeeld

De Amsterdam Arena bijvoorbeeld is een multifunctioneel stadion waarin naast competitiewedstrijden en interlands, ook concerten en andere culturele evenementen plaatsvinden. Onderdeel ervan is ook de ontwikkeling van de directe omgeving van het stadion: winkels (malls), bioscopen, music hall en kantoren. Bovendien zijn er goede verbindingen met zowel het stadscentrum als de rest van het land via snelwegen, metro en buslijnen. De Arena is een goed voorbeeld van publiek privaat partnerschap, dat winstgevend is en daardoor zichzelf kan bedruipen. India heeft belangstelling getoond voor dit soort multifunctionele stadions, waarin sport, cultuur en commercie samenkomen. De Amsterdam Arena tekende in New Delhi samenwerkingsovereenkomsten met twee Indiase bedrijven die actief zijn op het gebied van stadionontwikkeling, - inrichting en - management.

Trots

Schippers: "Als minister van sport ben ik trots op de Olympische medailles die we gaan halen, maar ook op wat de Nederlandse sportindustrie te bieden heeft. En dat is heel veel. Ik zet me er vol voor in dat ook onze bedrijven in het buitenland kunnen scoren."

Op dit moment is het directe aandeel van de sport in Nederland aan het bruto binnenlands product circa 1 procent. Schippers wil dit verhogen.