Nederland toegetreden tot speciale VN-groep voor humanitaire hulp Syrië

Nederland is toegetreden tot de 'high level group' van de VN die tot doel heeft (meer) hulp bij de noodlijdende bevolking in Syrië te krijgen. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking woonde vandaag in Rome een speciale bijeenkomst bij met het oog daarop.

'Nederland is meer dan alleen een gewaardeerde donor van hulp voor de mensen in Syrië die zwaar lijden onder de oorlog. We kunnen ook op een andere manier proberen bij te dragen aan een verbetering van de humanitaire situatie daar', aldus de minister.

Zo wees de minister erop dat Nederland zijn contacten met bepaalde Syrische oppositiegroepen kan aanwenden, zodat meer noodhulp de hongerende bevolking bereikt. Een voorbeeld daarvan is het plan voor een 'humanitaire corridor' in Homs, dat is opgesteld door lokale religieuze-, militaire- en civiele leiders. Dit voorstel is overhandigd aan Marcel Kurpershoek, de speciale Nederlandse gezant voor Syrië.

Het plan voor de corridor bestaat eruit dat in eerste instantie een staakt-het-vuren wordt overeengekomen, gevolgd door een groot hulptransport dat ongemoeid wordt gelaten. De Syrische autoriteiten zouden daarvoor een garantie moeten geven, de VN en het Internationale Rode Kruis kunnen als monitors optreden. Het voorstel is in Rome door Nederland gedeeld met de VN en een aantal andere landen.

Ploumen: 'Het is ronduit dramatisch dat de hulp er wel is, maar Homs en andere steden door het oorlogsgeweld niet in kan. Met name door de opstelling van de Syrische regering, maar soms ook door extreme oppositiegroepen.'

Het plan voor de humanitaire corridor zou kunnen aansluiten op intensieve onderhandelingen die momenteel plaatsvinden tussen de Syrische regering en verschillende oppositiegroepen in Homs. Overigens benadrukt de VN dat niet alleen gaat om Homs en het Palestijnse Yarmoekkamp bij Damascus, waarvoor momenteel veel aandacht is. Er zijn veel meer gebieden waar zowel het regime als de oppositiegroepen burgers belegeren.

Minister Ploumen heeft in Rome verder aangedrongen op blijvende betrokkenheid van Syrische vrouwenorganisaties bij het zoeken naar humanitaire oplossingen. Nederland organiseerde onlangs een conferentie met dit doel. Een ander punt dat de minister aanroerde is steun voor een Belgisch en Spaans initiatief om ziekenhuizen en scholen te demilitariseren. Zodat gewonden en zieken er veilig behandeld kunnen worden en kinderen naar school gaan.

In Rome zaten ministers en vertegenwoordigers van meer dan twintig Europese- en Arabische landen om de tafel, evenals de VS, Canada en Rusland. De bijeenkomst stond onder voorzitterschap van Valerie Amos, vice secretaris-generaal van de VN organisatie voor humanitaire zaken en noodhulp. Zij brengt op 13 februari verslag uit over de humanitaire situatie in Syrië en in welke mate noodhulp wordt toegelaten.