Samenwerking met Kazachstan maakt wereld veiliger

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is zeer tevreden over de samenwerking met Kazachstan op het gebied van nucleaire veiligheid. ‘Samen werken we eraan dat terroristen geen radioactief materiaal in handen kunnen krijgen. Zo dragen we concreet bij aan het veiliger maken van de wereld’, aldus de minister maandag na een bezoek aan het land.

Timmermans ontmoette onder anderen president Nazarbayev en minister van Buitenlandse Zaken Idrissov. Ook sprak hij met de viceminister van Industrie en Nieuwe Technologieën over nucleaire samenwerking. ‘Kazachstan spant zich al 20 jaar in voor het opsporen en veiligstellen van radioactief materiaal. De politieke wil is nadrukkelijk aanwezig om dit probleem op te lossen. Het wordt door Kazachstan zeer gewaardeerd dat we dit actief steunen’, zei Timmermans.

Nederland draagt ruim 2,1 miljoen dollar bij aan het opruimen van zogeheten ‘verweesde nucleaire en radiologische bronnen’. Van dat geld worden resten opgespoord, in kaart gebracht en opgeborgen op veilige locaties. Op 24 en 25 maart wordt in Den Haag de Nuclear Security Summit (NSS) georganiseerd, die gericht is op het wereldwijd voorkomen van nucleair terrorisme. De president van Kazachstan zal deelnemen aan die top.

Tijdens het bezoek was er ook aandacht voor de handelsbetrekkingen. Timmermans sprak met Nederlandse ondernemers die in Kazachstan aan de slag zijn. Volgens de minister is er nog veel te halen. ‘De economie van Kazachstan ontwikkelt zich voorspoedig. Er liggen hier goede kansen voor Nederland, onder meer op het gebied van landbouw, energie en watermanagement.’

De mensenrechtensituatie in Kazachstan was eveneens onderwerp van gesprek. ‘We willen graag de dialoog over mensenrechten voortzetten en intensiveren, bijvoorbeeld door onze mensenrechtenambassadeur een bezoek aan Kazachstan te laten brengen’, vindt minister Timmermans.

Minister Timmermans op bezoek bij president Nazarbayev van Kazachstan

Minister Timmermans op bezoek bij president Nazarbayev van Kazachstan