Realtime informatie beschikbaar over gevaarlijke stoffen per spoor

Op maandag 17 februari bracht staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) een werkbezoek aan Keyrail, de exploitant van de Betuweroute. Tijdens het werkbezoek kreeg Mansveld een demonstratie van het nieuwe systeem Informatie Gevaarlijke Stoffen (IGS) op het rangeerterrein Kijfhoek. Dit systeem geeft alle hulpdiensten direct duidelijkheid over de inhoud en de locatie van goederenwagons. De staatssecretaris vindt het van belang dat de informatie voor hulpdiensten hierdoor snel beschikbaar is. “Dat is goed nieuws voor de hulpdiensten die met dit systeem sneller hun aanvalsplan kunnen maken bij de bestrijding van een incident. Het vervoer over spoor wordt hierdoor nog veiliger.”

Het systeem IGS is door intensieve samenwerking tussen ProRail, Keyrail en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) tot stand gekomen. Met de invoering van dit informatiesysteem voldoet de spoorsector aan de wettelijke verplichting om 24 uur per dag, 7 dagen per week tijdige, volledige en juiste informatie te leveren over wagons met gevaarlijke stoffen op emplacementen. Keyrail is begin 2014 gestart  met het systeem, op basis van kennis en ervaring wordt het systeem de komende jaren verder geoptimaliseerd.

Tijdens dit werkbezoek werd verder teruggekeken op het vervoer over de Betuweroute van de afgelopen jaren. Sinds de opening in 2007 hebben inmiddels 100.000 treinen hun weg van en naar het Europese achterland gevonden. Ook werd gesproken over de toekomst van het goederenvervoer per spoor en de bereikbaarheid van de Nederlandse havens.