Opbrengst nieuwe 30-jaars staatslening € 3,73 miljard

De veiling van een nieuwe 30-jaars staatslening heeft de Nederlandse Staat vandaag € 3,73 miljard opgebracht. De lening loopt af op 15 januari 2047 en heeft een coupon van 2,75%. Het effectieve rendement voor beleggers die de obligatie kochten is 2,77%. Er is in totaal voor € 5,92 miljard aan biedingen ingelegd.

30-jaars leningen zijn onder meer interessant voor beleggers die langlopende verplichtingen hebben, zoals pensioenfondsen. Bij deze lening werd van het totaal toegewezen bedrag 28% toegewezen aan ‘real money accounts’. Dat zijn investeerders die de lening kopen met de bedoeling deze voor langere tijd aan te houden, zoals asset managers en pensioenfondsen. De resterende 72% is toebedeeld aan zogeheten ‘other accounts’, die doorgaans de lening actiever verhandelen, zoals banken en trustfondsen. Het grootste deel van de uitgifte werd verkocht aan beleggers uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland.

De uitvoering van de veiling is in handen van het Agentschap van het ministerie van Financien dat onder meer verantwoordelijk is voor het beheer en de financiering van de staatschuld. De veiling is uitgegeven via een Dutch Direct Auction (DDA). Bij de DDA veilingmethode is er een directe plaatsing van de lening bij de eindbelegger. Eindbeleggers kunnen tijdens de veiling biedingen inleggen via ‘Primary Dealers’. Dit zijn banken die voor de periode van een kalenderjaar zijn aangesteld voor de afname, promotie en distributie van Nederlandse staatsleningen.