Nederland stemt tegen goedkeuring EU-begroting 2012

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt het zeer teleurstellend dat er – net als vorig jaar – in de EU-begroting van 2012 opnieuw sprake is van een stijgend foutenpercentage. Lidstaten ondernemen over het algemeen nog te weinig actie om de verantwoording en transparantie te verbeteren. "We zien het percentage fouten helaas weer oplopen en dat kunnen we niet laten passeren. De Europese Rekenkamer heeft nu al negentien jaar achter elkaar geen goedkeurende verklaring afgegeven. Dat moet echt veranderen."

Om die reden heeft Nederland vandaag samen met het Verenigd Koninkrijk en Zweden tegen de kwijting van de EU-begroting 2012 gestemd en een gezamenlijke stemverklaring afgegeven. Het zogenoemde dechargeadvies kwam vandaag aan de orde in Brussel tijdens de Ecofin-vergadering van Europese ministers van Financiën.

Nederland vindt het samen met het Verenigd Koninkrijk en Zweden hoognodig om actie te ondernemen om de hoge foutenpercentages naar beneden te krijgen en roept de andere lidstaten op om hetzelfde te doen. Het kabinet zet zich in om het financieel beheer in Europa te verbeteren en wil dat lidstaten en de Europese Commissie transparanter zijn over waar zich problemen voordoen bij EU-subsidies. Nederland legt ieder jaar verantwoording af over de besteding van EU-fondsen in eigen land via de afgifte van een speciale Nationale Verklaring, voorzien van een onafhankelijk oordeel van de Algemene Rekenkamer.