Benchmark luchthavengelden en overheidsheffingen

Deze benchmark laat zien hoe duur Schiphol is ten opzichte van tien belangrijke concurrerende luchthavens.

Per luchthaven is berekend wat door luchtvaartmaatschappijen voor hetzelfde pakket van vluchten, vliegtuigen en passagiers betaald moet worden. Het gaat niet alleen om de luchthavengelden, maar ook om de passagiersbelastingen aan de overheid en de heffingen voor verkeersleiding.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat Schiphol in 2013 net als in het voorgaande jaar goedkoper is dan de meeste concurrerende luchthavens. Ten opzichte van 2012 zijn de tarieven op Schiphol nauwelijks toegenomen. Londen Heathrow is met afstand de duurste luchthaven. Maar ook Frankfurt, Parijs Charles de Gaulle, Londen Gatwick, Zurich, München en Madrid zijn duurder dan Schiphol. Daarmee neemt Schiphol een 8e plaats in in de rangorde van duur naar goedkoop. Alleen de luchthavens Brussel, Istanbul en Dubai zijn goedkoper dan Schiphol in deze benchmark.

Het onderzoek ‘Benchmark Luchthavengelden en Overheidsheffingen 2013’ is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.