Bussemaker naar China, Nieuw-Zeeland en Singapore

Minister Bussemaker bezoekt van 24 maart tot en met 1 april China, Nieuw-Zeeland en Singapore. In China zal ze een aantal overeenkomsten tekenen op gebied van onderwijs, cultuur en wetenschap. In Nieuw-Zeeland vertegenwoordigt ze Nederland bij de International Summit on the Teaching Profession, dé internationale lerarentop. Tijdens een tussenstop op de weg terug bezoekt ze Singapore.

China

Tijdens het bezoek aan China zal Bussemaker belangrijke afspraken maken met de Chinese regering over samenwerking op het gebied van cultuur, (beroeps)onderwijs en wetenschap.

Daarnaast brengt ze een bezoek aan een Chinees mbo en opent ze de Xperience Holland Day op Tsinghua University, waar ze ook in gesprek gaat met Nederlandse en Chinese studenten. Bussemaker ontmoet in Beijing Chinese kunstenaars en Nederlanders die in verschillende culturele disciplines actief zijn.

Tijdens het bezoek zijn ook het Filmfonds, het Van Gogh Museum, de Reinwardt academie en Daan Roosegaarde in Beijing, waar ze deelnemen aan onderdelen van het programma. Hetzelfde geldt voor vertegenwoordigers van onderwijs- en onderzoeksinstellingen en hun koepels en verenigingen.

Nieuw-Zeeland

Vanuit China reist Bussemaker door naar Nieuw-Zeeland voor de International Summit on the Teaching Profession, die op 27 maart begint. Bussemaker was vorig jaar gastvrouw van deze internationale onderwijstop, die ook wel de G20 van het onderwijs wordt genoemd. In Nieuw-Zeeland zal ze ook spreken met studenten over het sociaal leenstelsel dat daar is ingevoerd.

Singapore

Tijdens een tussenstop in Singapore op de terugreis naar Nederland brengt Bussemaker op 1 april onder andere een bezoek aan een middelbare school. Singapore scoort net als Nederland hoog op de internationale onderwijsranglijsten maar vanuit een heel andere onderwijsfilosofie.

In Singapore bestaat belangstelling om elementen van het Nederlandse stelsel over te nemen. Aan de National University of Singapore geeft de minister een college over het Nederlandse onderwijssysteem. Ook opent Bussemaker hier een TedX-evenement met als thema Global Challenges, Dutch Solutions.

Meer informatie

Ministerie OCW: Job Slok, 06 53255266 of j.slok@minocw.ml