'Ook meer aandacht nodig voor non-proliferatie en kernontwapening'

’Het voorkomen van nucleair terrorisme is de kern van wat we hier op de Nuclear Security Summit bespreken. Maar dat kan je niet los zien van kernontwapening en non-proliferatie’. Dit zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag tijdens een werklunch met collega’s uit de 53 NSS-landen.

De minister wisselde met zijn collega-ministers van Buitenlandse Zaken van gedachten over nucleaire risico’s en internationale veiligheid. Hij drong aan op meer ontwapening, meer transparantie over kernwapenarsenalen en meer waarborgen om verspreiding van kernwapens tegen te gaan.

Ook benadrukte Timmermans het belang van inwerkingtreding van het Kernstopverdrag, dat alle kernexplosies verbiedt. Verder pleitte hij voor een snelle start van onderhandelingen over een verdrag dat een einde moet maken aan de productie van splijtstof voor kernwapens.

Sinds het einde van de Koude Oorlog is grote vooruitgang geboekt op het terrein van nucleaire ontwapening. Op het hoogtepunt, in de jaren ’80 waren er wereldwijd meer dan 65.000 kernwapens; inmiddels zijn het er minder dan 18.000.

’Het is van het grootste belang dat we het langetermijndoel van global zero, de uitbanning van alle kernwapens, niet uit het oog verliezen en blijven werken aan het opbouwen van vertrouwen’, aldus minister Timmermans.