Mansveld brengt werkbezoek aan Brazilië

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) brengt van 31 maart tot 4 april een bezoek aan Brasilia en Sao Paulo om de samenwerking op het gebied van duurzaam milieubeleid, luchthavenontwikkeling en stedelijke ontwikkeling verder te intensiveren. Verschillende Nederlandse bedrijven uit de luchtvaartsector en de milieu- en energiesector reizen met de staatssecretaris mee of sluiten op onderdelen van het programma aan. Hiermee wordt een vervolg gegeven aan eerdere handelsmissies aan Brazilië.

Brazilië is inmiddels met een groeiende economie, het WK in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 een hoofdrolspeler op het wereldtoneel. Ook op het gebied van de mondiale aanpak in het klimaatvraagstuk heeft Brazilië vanwege de economische groei een belangrijke rol. En voor de Nederlandse export is Brazilië al jarenlang de voornaamste bestemming in Latijns-Amerika. Daarnaast zijn voor de Europese markt de havens van Amsterdam en Rotterdam de belangrijkste doorvoerhavens van Braziliaanse producten. Daarom is het van belang om de politieke en economische relatie te intensiveren en uit te breiden.

Brasilia

In Brasilia spreekt Mansveld met collega ministers over onder ander samenwerking op gebied van luchtvaart en de ontwikkeling van nieuwe luchthavens. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken worden de afspraken tussen Nederland en Brazilië verlengd op het gebied van bio-energie, en met name biobrandstoffen voor de luchtvaart. Ook ontmoet de delegatie de minister van Mining en Energy met wie gesproken wordt over de economische kansen van een circulaire economie. Vanuit Brazilië is er veel vraag naar de Nederlandse afvalkennis en technologie, omdat Nederland wereldwijd koploper is op dit gebied. En dat het verwerken en recyclen van afval uiteindelijk veel kan opleveren wordt ook voor Brazilië steeds duidelijker. Ook spreekt de staatssecretaris met haar collega-minister en met verschillende Braziliaanse NGO’s over de duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen.

Met de minister van Milieu heeft Mansveld een gesprek over het mondiale klimaatvraagstuk, het emissiehandelsysteem en de inzet van Brazilië op deze onderwerpen. Op maandagavond ontvangt de staatssecretaris samen met KLM topman Camiel Eurlings de eerste rechtstreekse vlucht van Parijs naar Brasilia en ontmoet daar de CEO van Air France. Bij het Braziliaanse Wateragentschap ondertekent ze een letter of intent tussen dit agentschap en het Nederlandse KNMI waardoor samenwerking geïntensiveerd kan worden. Het KNMI kan in Brazilië veel betekenen bij bijvoorbeeld het leveren van meteorologische gegevens rond nieuwe luchthavens of rond de Olympische Spelen in 2016 in Brazilië.

Sao Paulo

Op woensdag 2 april vertrekt de delegatie naar Sao Paulo waar Mansveld een seminar met Nederlandse en Braziliaanse bedrijven opent over o.a bodem en waterkwaliteit. In de middag is de staatssecretaris op de Intermodal beurs waar Nederlandse bedrijven zich presenteren in o.a de Holland Stand.

Op donderdag 3 april opent Mansveld een bijeenkomst over stedelijke mobiliteit in het Voetbalmuseum van het Pacaembu stadion. Nederland is een klein land met veel inwoners en heeft hierdoor veel ervaring en expertise op dit gebied. Deze expertise kan helpen bij het verkleinen van de enorme mobiliteitsproblemen in grote Braziliaanse steden. Vertegenwoordigers van de Braziliaanse steden waar de Nederlandse voetbalselectie speelt tijdens de eerste ronde van het WK nemen deel aan dit seminar.