Rutte: meer banen hoogste prioriteit kabinet

'De nieuwe cijfers van het CBS over de Nederlandse economie geven een gemengd beeld. Het is nu zaak koers te houden.' Dat zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

RUTTE
Vandaag in de ministerraad stilgestaan bij de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek over de Nederlandse economie. Zoals bekend een min in het eerste kwartaal van 1,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Die krimp komt vooral voort uit het lagere gasverbruik in de afgelopen winter. Tegelijkertijd zie je ook dat het onderliggende herstel aanhoudt. De investeringen nemen toe, met zes procent. De industriële productie stijgt met ongeveer vier procent. Tegelijkertijd zie je dat de groei van het aantal werklozen helaas nog steeds een groei is, maar dat die groei wel bezig is om af te vlakken.

Kortom, het is een gemengd beeld. Het is nu zaak koers te houden en de economie te versterken door de noodzakelijke hervormingen door te voeren en de overheidsfinanciën op orde te brengen. En natuurlijk, de absolute eerste prioriteit van dit kabinet was, is en blijft eens te meer herstel van de werkgelegenheid. Meer banen. Daar ligt voor ons de hoogste prioriteit.

Kortom, we zijn er nog niet. Dat zie je ook aan deze cijfers. We zullen nog hard moeten werken om de economie weer helemaal op een niveau te krijgen waar we het hebben willen. Maar we zijn op de goede weg. En we zullen daar in slagen.

Dan hebben we natuurlijk ook gesproken over de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement die plaatsvinden volgende week donderdag, op 22 mei. Dat zijn belangrijke verkiezingen voor Nederland en voor Europa. Er wordt in Brussel besloten over bijvoorbeeld de regels voor de interne markt en over onze munt, om er maar een paar belangrijke zaken uit te lichten. Ik wil dan ook iedereen oproepen om te gaan stemmen op 22 mei. Wat ook uw mening is over de Europese samenwerking, er is altijd een partij die bij uw mening past. Dus maak gebruik van uw democratisch recht.

De Nederlandse economie kromp in het 1e kwartaal van 2014 met 1,4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit kwam vooral door het lagere gasverbruik. Maar het onderliggende herstel houdt aan. Rutte benadrukt dat het zaak is om koers te houden. De economie versterken door de noodzakelijke hervormingen door te voeren en de overheidsfinanciën op orde te brengen. 'En natuurlijk, de absolute eerste prioriteit van dit kabinet was, is en blijft eens te meer herstel van de werkgelegenheid. Meer banen', aldus Rutte.

De minister-president benadrukt dat er nog hard gewerkt moet worden om de economie weer helemaal op niveau te krijgen. 'Maar we zijn op de goede weg. En we zullen daar in slagen'.

Verkiezingen Europees Parlement

De minister-president riep tijdens de persconferentie iedereen op om te gaan stemmen voor het Europees Parlement op 22 mei. 'Wat uw mening ook is over de Europese samenwerking, er is altijd een partij die daarbij past.'