Internationale prijsvraag open overheid

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) roept overheidsorganisaties en maatschappelijke organisaties op zich te kandideren voor de internationale Open Government Awards 2014. Nederland kan één project inzenden om mee te dingen naar deze internationale prijs. Een Nederlandse jury zal het project kiezen dat vanuit Nederland meedingt. De internationale winnaar ontvangt de Open Government Award 2014, die in september in New York wordt uitgereikt.

Deze jaarlijkse prijs is bedoeld om ‘excellente prestaties’ in de publieke sector te belonen en internationale bekendheid te geven aan het winnende projecten. Het thema dit jaar is ‘betrokkenheid van burgers’. Met het project moeten burgers beter feedback kunnen geven en besluiten nemen over het ontwerp of de uitvoering van beleid of diensten.

Projecten die denken aan de criteria te voldoen kunnen zich vanaf vandaag kandideren tot maandag 16 juni. Een jury zal zich buigen over de inzendingen. De winnaar wordt maandag 30 juni bekendgemaakt. Ongeacht of de Nederlandse inzending wint, organiseert het ministerie van BZK in september een bijeenkomst in Nederland met alle ingezonden projecten. Zo leidt deelname hoe dan ook tot een platform om goede voorbeelden in Nederland uit te wisselen. Bekijk de criteria en procedure

Open Government Partnership

Sinds 2012 is Nederland lid van het internationale Open Government Partnership. Dit is een netwerk van landen dat zich vrijwillig inzet om overheden meer open te maken, door meer transparant en afrekenbaar te zijn en burgers te betrekken bij het beleid. Onder leiding van onder andere president Obama en premier Cameron begon het netwerk in 2011 met 8 landen, en zijn inmiddels 64 landen wereldwijd aangesloten. Elk land maakt tweejaarlijks een actieplan op basis van een brede consultatie. Nederland heeft in september 2013 het eerste actieplan vastgesteld, dat in 2014 en 2015 wordt uitgevoerd.

U kunt zich aanmelden via aanmeldenopengovernmentawards.