Kabinet voert hogere straffen in voor computercriminaliteit

Criminelen die computergegevens vernielen, computersystemen ontoegankelijkmaken door aan wachtwoorden te sleutelen of computers bestoken met spam zodat deboel vastloopt, kunnen straks een gevangenisstraf van maximaal twee jaartegemoet zien. Nu is dat nog één jaar. Wanneer ze deze delicten plegen metbehulp van een zogeheten ‘botnet’ wordt de maximumstraf drie jaar. Brengt eencomputerdelict ernstige schade toe of richt het zich tegen een vitaleinfrastructuur - bijvoorbeeld een overheidsnetwerk of energiecentrale - danwordt de maximale gevangenisstraf vijf jaar.

Een man gebruikt een laptop

Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid enJustitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd en dat een Europese richtlijnomzet in Nederlands recht. Nederland voldoet al grotendeels aan de regelswaartoe de richtlijn verplicht.

Het kabinet wil cybercriminaliteit krachtig aanpakken omdat die kan leidentot maatschappelijke ontwrichting of het vertrouwen in het financieel-economischsysteem kan aantasten. Risico’s zijn er vooral bij aanvallen via 'botnets',waarbij op afstand de controle over grote aantallen computers wordt overgenomenmet behulp van kwaadaardige software.

Vanwege het grensoverschrijdende karakter van cybercriminaliteit is eengezamenlijke Europese aanpak noodzakelijk. Als in alle Europese lidstatendezelfde regels gelden voor strafbaarstelling van computercriminaliteit,verdwijnen de zogeheten 'safe havens'. Dit zijn landen waar criminelengemakkelijker hun gang kunnen gaan omdat bepaalde feiten niet strafbaar zijn ofmet een lagere straf worden bedreigd. Als er geen ‘safe havens’ meer zijn, wordthet voor criminelen lastiger hun pijlen ongestraft vanuit die landen opNederlandse bedrijven, burgers en overheid te richten.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan deRaad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van deRaad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.