Rutte: ‘Aanbod F-16’s aan NAVO’

Het kabinet heeft besloten een aanvullende militaire bijdrage aan te bieden voor de maatregelen die de NAVO neemt om de oostelijke NAVO bondgenoten gerust te stellen. Dat zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

Als de NAVO van dit aanbod gebruik maakt zal Nederland 4 F-16’s beschikbaar stellen voor patrouillering in het luchtruim van de Baltische landen, van begin september tot eind december 2014.

Oekraïne

Ook is stilgestaan bij de situatie in Oekraïne: 'Het geweld is de afgelopen dagen opgelaaid. Zondag vinden er presidentsverkiezingen plaats en het is nu van belang dat de Oekraïense bevolking zich vrij en veilig kan uitspreken over de toekomst van het land', aldus de premier. Tijdens de Europese Raad komende week zal de situatie in de Oekraïne aan de orde komen.

Economisch beeld

Ook is er gesproken over het economisch beeld . Er zijn diverse signalen dat het economisch herstel doorzet. 'Het is belangrijk dat dit prille herstel wordt uitgebouwd', zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

Het consumentenvertrouwen is licht gestegen, de bedrijfsinvesteringen nemen toe en de export stijgt. Daarnaast worden er aanmerkelijk meer woningen verkocht (+34% in eerste 4 maanden van 2014) en lijkt ook bij de huizenprijzen de bodem bereikt.

Met de oprichting van de Nederlandse Investeringsinstelling kan dit herstel verder worden uitgebouwd. Hierdoor zullen middelen vrijkomen om de Nederlandse economie een impuls te geven.