Benoeming directeur-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk

Mevrouw drs. S.M. (Simone) Roos wordt directeur-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De ministerraad heeft besloten haar voor te dragen op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst in overeenstemming met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 september 2014.

Portret van Simone Roos

Simone Roos (1964) werkt sinds september 2009 als lid van de Raad voor de rechtspraak. In deze bestuurlijke functie is zij portefeuillehouder van 7 rechtbanken en landelijk verantwoordelijk voor onder andere HRM/MD, organisatieontwikkeling en een aantal bedrijfsvoeringonderwerpen. Ook is zij eindverantwoordelijk voor de Shared Service Organisatie van de Rechtspraak, het Landelijk Dienstencentrum Rechtspraak, en - samen met het OM - voor het opleidingsinstituut van de Rechterlijke Macht, SSR. De afgelopen jaren heeft zij mede leiding gegeven aan een aantal ingrijpende organisatieveranderingen in de rechtspraak: onder meer de herziening van de gerechtelijke kaart en het programma Kwaliteit en Innovatie.

Simone Roos studeerde Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 1987 startte zij haar loopbaan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarna ze bijna 10 jaar bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten werkte. Na een jaar in de private sector te hebben gewerkt, keerde ze in 2000 terug bij het Rijk. Zij doorliep verschillende functies bij de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), zowel in het beleid, de bestuursondersteuning als de bedrijfsvoering. Haar laatste functie bij het ministerie van OCW was die van plaatsvervangend secretaris-generaal. Ook bij OCW heeft zij zich intensief beziggehouden met organisatieveranderingen.

Simone Roos volgt Jaap Uijlenbroek op, die per 1 januari 2014 is benoemd tot directeur-generaal Rijksvastgoedbedrijf bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming is tot stand gekomen op basis van de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst.