Schippers en Werkgroep-Goedgedrag eens over verbeteringen zorg

De zorg in Caribisch Nederland kan verder verbeterd worden, zonder dat daar extra geld voor nodig is. Dit blijkt uit het advies van de Werkgroep Zorg Caribisch Nederland. Minister Edith Schippers (VWS), die de werkgroep vorig jaar heeft ingesteld, neemt de conclusies van de werkgroep over. Schippers schrijft dit vandaag in brieven aan de eilandbesturen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De Eerste en Tweede Kamer zijn hier vandaag eveneens over geïnformeerd.

Werkgroep

Aanleiding voor de instelling van de werkgroep was de forse overschrijding van de zorguitgaven in Caribisch Nederland; over 2012 bedroeg die 30 procent. Onder leiding van de oud-gouverneur van Curaçao, Frits Goedgedrag, onderzocht een werkgroep (bestaande uit eilandbestuurders, zorgaanbieders, het Hoofd van het Zorgverzekeringskantoor BES en het ministerie van VWS) de toekomst van de gezondheidszorg op de eilanden.

Budgettair kader

De werkgroep stelt dat het mogelijk is om binnen de budgettaire kaders – voor 2014 is € 84,2 mln. begroot (exclusief € 4,7 miljoen voor jeugdzorg) – de zorg in Caribisch Nederland verder te ontwikkelen. Eventuele toekomstige budgetoverschrijdingen zullen niet automatisch door de minister worden betaald, maar hiervoor zal dan gezamenlijk naar een oplossing worden gezocht.

Medische uitzendingen

Een belangrijk element in het advies vormen de medische uitzendingen. Goede afspraken (via protocollen en standaarden) zijn nodig over wat goede verwijsbrieven zijn en hoe medisch-specialisten buiten het grondgebied van Caribisch Nederland rapporteren over patiënten die vanuit de eilanden aan hun zorgen worden toevertrouwd. Zorgverleners gaan deze protocollen opstellen. Het Zorgverzekeringskantoor zal de logistieke aspecten van de uitzendingen (waaronder daggeldvergoedingen en transport) verder ontwikkelen. Waar het de medische uitzendingen vanaf de Bovenwindse eilanden Saba en Sint Eustatius betreft, komt Sint Maarten (en Saint Martin) meer in beeld. Inkoop van zorg in Colombia en Guadeloupe wordt ingeperkt. Dit vanuit het uitgangspunt dat zorg die niet op het eigen eiland beschikbaar is, zo dicht mogelijk in de buurt wordt gezocht. Betrokken partijen stellen dat de cruciale eerstelijns zorg (de huisartsen) op alle drie de eilanden verbetering nodig heeft. Hierbij zal de kennis en expertise van de huisartsenopleiding van VUmc/AMC verder worden benut.

Communicatie en sturingsinformatie

Het advies besteedt ook aandacht aan communicatie en sturingsinformatie voor gezondheidszorgbeleid, vooral als het gaat om epidemiologische gegevens en data over zorggebruik. De beschikbaarheid van goede sturingsinformatie is belangrijk voor een goed onderbouwd volksgezondheidsbeleid en is nodig om de effecten van beleid te kunnen vaststellen. Het RIVM adviseert de eilanden hoe de epidemiologische dataverzameling goed georganiseerd kan worden.

Ten minste eenmaal per jaar zullen de partijen, zoals vertegenwoordigd in de werkgroep, bijeenkomen om de voortgang te bespreken en te bezien of er collectief en individueel voldoende voortgang is geboekt.