Minister-president Rutte bezoekt Vietnam

Minister-president Rutte bracht op maandag 16 en dinsdag 17 juni 2014 een officieel bezoek aan Vietnam. Staatssecretaris Dijksma (EZ) en een handelsdelegatie van 22 Nederlandse bedrijven reisden met hem mee.

Minister-president Rutte schud de hand van zijn Vietnamese evenknie.

Nederland en Vietnam hebben elkaar veel te bieden op politiek, cultureel en economisch gebied. Van alle EU-lidstaten is Nederland de grootste investeerder in Vietnam en de derde handelspartner. De relatie die was gebaseerd op ontwikkelingssamenwerking heeft plaatsgemaakt voor een relatie van handel en investeringen. Voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen er grote kansen op het gebied van water, scheepsbouw, landbouw, energie en logistiek.

Maandag 16 juni

Maandagochtend 16 juni kregen Rutte en Dijksma in Hanoi eerst een rondleiding langs enkele culturele bezienswaardigheden waarna een ontmoeting gepland stond met minister-president Dung van Vietnam. Rutte en zijn Vietnamese collega spraken onder meer over de mogelijkheden tot verdere diplomatieke en economische samenwerking. Na afloop tekenden zij het Partnerschapsakkoord Landbouw en Voedselzekerheid. De eerste dag werd afgesloten met een officieel diner.

Minister-president Rutte en minister-president Nguyen Tan Dung van Vietnam

Minister-president Rutte en minister-president Nguyen Tan Dung van Vietnam

Dinsdag 17 juni

Dinsdag 17 juni begon met een bijeenkomst over het Mekong Deltaplan, met vicepremier Hai. In het Mekong Deltaplan werken Nederland en Vietnam samen aan een duurzame en veilige ontwikkeling van de rivierdelta. Daarna spraken Rutte, Dijksma, vicepremier Hai en viceminister Quong van Industrie en Handel met CEO's van Nederlandse en Vietnamese bedrijven over de kansen die er over en weer liggen. Tijdens de lunch zijn verschillende contracten getekend tussen Nederlandse en Vietnamese bedrijven.

Minister-president Rutte sloot zijn reis aan Vietnam 's middags af met een bezoek aan de havenstad Hai Phong waar hij 2 van de 120 Nederlandse bedrijven die actief zijn in Vietnam bezocht. Eerst gaf hij het startsein voor de start van een nieuw bouwproject door het Rotterdamse bedrijf C. Steinweg. Tot slot bezocht hij de nieuwe Damen Song Cam scheepswerf, een samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Damen Shipyards en het Vietnamese Song Cam Shipyard.

minister-president Rutte bij de openingsceremonie van een bouwproject in Hai Phong, Vietnam

Minister-president Rutte bij de openingsceremonie van een nieuw bouwproject door het Rotterdamse bedrijf C. Steinweg in Hai Phong

Foto's handelsmissie

Op de Flickr-pagina van de minister-president vindt u meer foto's van het bezoek aan Vietnam.

Overzicht van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Vietnam


Overzicht van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Vietnam.