Engels wordt enige instructietaal op scholen Sint Eustatius

Engels wordt de enige instructietaal op alle scholen van Sint Eustatius. De verwachting is dat de leerprestaties van leerlingen hierdoor verbeteren omdat Engels ook de voertaal is op het eiland. Dit schrijft staatssecretaris Sander Dekker van OCW aan de Eerste en Tweede Kamer nadat hij hierover vandaag overeenstemming bereikte met Reginald Zaandam, gedeputeerde van Onderwijs van Sint Eustatius. Het huidige instructietaalbeleid met Nederlands en Engels als gelijkwaardige talen in het basisonderwijs en Nederlands als instructietaal in het middelbaar onderwijs wordt hiermee losgelaten.

Bij de toetreding van Sint Eustatius als openbaar lichaam tot Nederland in 2010 hebben het eilandbestuur en OCW besloten dat het Nederlands als instructietaal werd gehandhaafd om zo min mogelijk de bestaande situatie te wijzigen. In gesprekken met scholen, ouders en leerlingen bleek de afgelopen jaren echter dat Nederlands als instructietaal niet goed werkt. Veel kinderen lopen vast op hun school omdat zij het Nederlands niet voldoende beheersen. Het eilandbestuur van Sint Eustatius en OCW hebben hierna samen opdracht gegeven tot onderzoek naar de effectiviteit van het huidige instructietaalbeleid.

Onderzoek naar Nederlands als instructietaal

Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlands als instructietaal een negatief effect heeft op de leerprestaties aangezien Nederlands op Sint Eustatius een vreemde taal is die in het dagelijks leven nauwelijks wordt gebruikt. Volgens de onderzoekers zijn leerlingen het meest gebaat bij een goede basis in het standaard Engels omdat deze taal het dichtst bij hun moedertaal - het Statiaans Engels - ligt. Staatssecretaris Dekker en gedeputeerde Zaandam zijn daarom vandaag overeengekomen dat Engels de enige instructietaal wordt op alle scholen van Sint Eustatius.

Nederlands als sterke vreemde taal

In het toekomstige beleid blijft er een belangrijke rol weggelegd voor het Nederlands, maar dan in de vorm van sterke vreemde taal. De Statiaanse bevolking hecht er namelijk sterk aan dat hun kinderen, naast in het Engels, ook in het Nederlands goede taalvaardigheid ontwikkelen met het oog op vervolgopleidingen in Nederland. Leerlingen die na hun middelbare schoolopleiding in Nederland of op de Benedenwindse eilanden willen gaan studeren zullen bovendien intensief bijgespijkerd moeten worden in het Nederlands.

De aanbevelingen uit het haalbaarheidsonderzoek worden in de week van 23 juni a.s. tijdens informatiebijeenkomsten besproken met betrokkenen op Sint Eustatius.