Ploumen steunt actie tegen kindhuwelijken in Ghana

UNICEF komt met Nederlandse steun in actie tegen kindhuwelijken en kindermisbruik in Ghana. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegde tijdens haar reis naar Ghana Nederlandse steun toe voor het Child Protection Program.

Op de centrale markt in Accra sprak de bewindsvrouw met meisjes en vrouwen die te maken hebben gehad met gedwongen huwelijken en seksueel geweld. Ter plekke overlegde ze met de Ghanese minister van emancipatie, kinderen en sociale zekerheid over manieren om kindhuwelijken te voorkomen.

Ploumen: 'Er gaat veel goed hier in Ghana. De politiek is stabiel, de economie groeit en een groot deel van de bevolking profiteert. Maar dat geldt niet voor de talloze meisjes die veel te jong trouwen. De verhalen die ik hier gehoord heb zijn hartverscheurend. Zij krijgen vaak te maken met uitbuiting, seksueel misbruik, huiselijk geweld, uitsluiting van onderwijs en gezondheidsrisico's door vroege zwangerschappen.'

Kindbruiden zijn meestal dochters van kansarme moeders die zelf jong getrouwd zijn. 'Het is zaak die cyclus te doorbreken', aldus Ploumen. UNICEF voert het programma in nauwe samenwerking met de Ghanese overheid uit in de 5 regio's van Ghana waar kindhuwelijken het meest voorkomen. Een combinatie van onderwijs, naschoolse opvang, voorlichting en economische empowerment moet ervoor zorgen dat meisjes tot hun 18e ongehuwd blijven.

Mede op initiatief van Nederland is de praktijk van kindhuwelijken in diverse VN-resoluties veroordeeld als een schending van elementaire mensenrechten.