Schaderegeling voor mijnbouwschade in Limburg

De komende 2 jaar komt er een bedrag van € 2 miljoen beschikbaar voor schrijnende gevallen als gevolg van de voormalige kolenwinning in Zuid-Limburg. Dit schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag, 20 juni 2014 in een brief aan de Tweede Kamer.

'Ik heb zelf tijdens mijn bezoek aan de regio kennis gemaakt met mensen die hun situatie schrijnend noemen. Ik vind het belangrijk dat iedereen in een betrouwbare en veilige woonsituatie kan leven.'

Regeling

Via de regeling kunnen, als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld de kosten voor de aanpassingen van de woonsituatie worden betaald. Er komen geen financiële vergoedingen beschikbaar. De regeling zal binnen enkele maanden worden opgetuigd.

De provincie Limburg, de 12 betrokken voormalige mijngemeenten en DSM hebben zich bereid verklaard samen met het Rijk een tijdelijke regeling in te richten.

'Er is voor alle partijen geen juridische verplichting om geld beschikbaar te stellen. Ik ben dan ook tevreden dat we met elkaar een oplossing hebben kunnen vinden', aldus de bewindsman.

Afspraken met provincie en gemeenten

De minister benadrukt dat de afspraken met provincie en gemeenten onder voorbehoud van politieke instemming zijn gemaakt.

Een door de provincie en gemeenten ingestelde onafhankelijke commissie zal de aanvragen van schrijnende gevallen die binnenkomen gaan beoordelen. De komende 2 jaar wordt er nader onderzoek gedaan naar eventuele mijnbouwschade in Zuid-Limburg.