Ministerie van Veiligheid en Justitie lanceert portaal InnovatieRechtsbestel

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vandaag het portaal Innovatie Rechtsbestel gelanceerd. Op www.innovatierechtsbestel.nl bundelt VenJ bestaande initiatieven om het rechtsbestel te vernieuwen én nodigt juridische professionals uit innovatieve ideeën aan te melden. Ingediende ideeën kunnen ook in aanmerking komen voor opname in de innovatieagenda van de minister. De innovatieagenda bevat plannen en initiatieven om het rechtsbestel te verbeteren.

Het stelsel van geschiloplossing moet bij de tijd zijn en inspelen op veranderende wensen en behoeften in de samenleving. Om dit stelsel ook in de toekomst goed te laten functioneren, is innovatie nodig. Om die reden heeft minister Opstelten eerder met de innovatieagenda een forse impuls willen geven aan de vernieuwing van geschiloplossing. Deze agenda richt zich op civielrechtelijke en bestuursrechtelijke procedures en buitengerechtelijke geschiloplossing. Met de lancering van www.innovatierechtsbestel.nl biedt minister Opstelten een nieuw platform waarop juridische professionals van de rechtspraak, de advocatuur, de gerechtsdeurwaarders en andere organisaties uit het rechtsbestel hun ideeën kunnen lanceren.

Uitnodiging

Het portaal vloeit voort uit de toezegging van minister Opstelten aan de Tweede Kamer om "een innovatieportaal te ontwikkelen dat iedereen uitnodigt om met voorstellen te komen die ertoe leiden dat het rechtsbestel beter functioneert. Ingebrachte innovaties die uitvoerbaar en haalbaar zijn en waarvoor voldoende draagvlak in de samenleving bestaat, zullen worden toegevoegd aan de innovatieagenda", aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Het portaal is specifiek bedoeld om ideeën voor innovaties te genereren, samenhang en verbinding tussen de innovaties te stimuleren en professionals de mogelijkheid te geven innovaties te volgen. Er zijn 3 rubrieken: 'Gerechtelijke procedures', 'Buitengerechtelijke procedures' en 'Rechtsbestel'. Hierin zijn bestaande initiatieven opgenomen met de actuele stand van zaken. Daarnaast kunnen juridische professionals zelf actief bijdragen door eigen ideeën in te brengen en aan te melden. Zo krijgen alle betrokkenen een goed beeld van de initiatieven en ontwikkelingen die spelen op genoemde terreinen. Alle initiatieven worden op 1 plek bijeen gebracht. Dat biedt overzicht en stimuleert onderlinge contacten tussen partijen. Uitvoerbare ideeën met voldoende draagvlak kunnen aan de innovatieagenda worden toegevoegd. Hierover wordt de indiener van het idee door het ministerie geïnformeerd en vervolgens wordt gezamenlijk bekeken hoe het idee daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. Zo blijft de innovatieagenda modern, actueel en toegespitst op de behoefte van professionals. Verder staat op de site informatie over hoe het ministerie bijdraagt aan de modernisering van het rechtsbestel.