Minister Bussemaker roept mbo-scholen op studiebijsluiter te gebruiken

Mbo-scholen moeten studiekiezers beter op weg helpen door de nieuwe studiebijsluiter actief te gebruiken in hun voorlichting aan aankomend studenten. Die oproep doet minister Jet Bussemaker (Onderwijs) aan de scholen. De bijsluiter werd afgelopen maanden ontwikkeld door studenten, onderwijsinstellingen en bedrijven en biedt een overzicht van belangrijke informatie voor aankomend mbo'ers. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over de tevredenheid van mbo-studenten over een bepaalde opleiding of de kansen op een stageplaats of werk.

Studiebijsluiter MBO

Veel jongeren op het vmbo weten nog niet wat ze willen en informatie is vaak versnipperd te vinden. Het gevolg is dat ze vaak een verkeerde mbo-opleiding kiezen, waardoor de schooluitval is. Minister Bussemaker wil dat mbo-scholen aankomend studenten, maar ook studenten die zich oriënteren op een vervolgstudie beter gaan voorlichten: 'Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat jongeren een goed beeld hebben van wat wil ik, wat kan en ik en wat heb ik nodig om dat te bereiken? Maar vooral dat ze inzicht krijgen in wat een opleiding te bieden heeft. De bijsluiter is een belangrijke aanvulling op het voorlichtingsmateriaal van scholen. Studenten en ouders kunnen nu in één oogopslag zien wat de kans op een stage of baan is of hoeveel je straks kan gaan verdienen als je een diploma op zak hebt. Belangrijke informatie om opleidingen goed met elkaar te kunnen vergelijken en een juiste keuze te kunnen maken’, aldus minister Bussemaker. Onlangs bleek uit onderzoek van JOB dat veel mbo-studenten aangeven dat de loopbaanbegeleiding bij hun beroeps- of vervolgkeuze beter kan.

Minister Bussemaker praat met leerlingen

Minister Bussemaker bij het Backstage-arbeidsbureau in gesprek met student van ROC Leeuwenborgh tijdens haar MBO Tour

Voor en door mbo-studenten

Om de studiebijsluiter tot een goed werkend instrument te maken, draaiden verschillende scholen afgelopen maanden proef met de tool. Op dit moment heeft een derde van de mbo-scholen zich aangemeld voor gebruik van de bijsluiter. Dat aantal moet omhoog, schrijft Bussemaker aan de scholen. De tool, die in nauw overleg met scholen, bedrijfsleven, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), studenten- en scholierenorganisatie LAKS en met FNV Jong en CNV Jong is ontwikkeld, moet straks voor iedere opleiding beschikbaar komen. De cijfers zijn landelijk vergelijkbaar en worden door Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) aan de instellingen aangeleverd.

Wat staat er in de studiebijsluiter?

  • Studenttevredenheid (rapportcijfer): het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
  • Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar): het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze  opleiding met een diploma verliet.
  • Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar): het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
  • Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding): de kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
  • Kans op stage: de kans op een stageplaats voor deze opleiding.
  • Startsalaris: het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

Voorbeeld MBO-studiebijsluiter


Voorbeeld Studiebijsluiter