Aandacht voor werk bij het inburgeringsexamen

Vanaf 1 januari 2015 wordt bij het inburgeringsexamen meer aandacht besteed aan werk. Het kabinet wil dat inburgeraars in Nederland leren hoe zij aan een baan komen zodat de kans op werk voor deze groep wordt vergroot. De ministerraad heeft op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het opnemen van een extra module.

Nu zitten er alleen algemene vragen over werk in het inburgeringsexamen, bijvoorbeeld over de rol van uitzendbureaus. Vanaf 1 januari 2015 moeten inburgeraars in de voorbereiding op het examen stappen nemen om aan werk te komen. Het hebben van een baan is belangrijk voor de zelfredzaamheid en het versnelt de inburgering in Nederland.

De module bestaat onder meer uit het schrijven van een sollicitatiebrief en het opstellen van een CV, het kunnen inschatten van de eigen kansen op een bepaald beroep en het opbouwen van een netwerk. Het extra examenonderdeel kost de inburgeraar 100 euro. In totaal kost het de nieuwkomer 350 euro om een examen te kunnen doen.