Asscher: belangrijkste prioriteit is werkgelegenheid

Het kabinet stelt alles in het werk voor meer banen in Nederland. Dat zei viceminister-president Asscher na afloop van de ministerraad.

Goedemiddag dames en heren, ik zie dat u allemaal een fraai stapeltje persberichten in de hand heeft. De overlevering vertelt dat in het verleden weleens voorkwam dat als de premier van huis was, dat er dan een hele magere raadsagenda werd opgesteld. Maar, u heeft gezien, dat is niet het geval. We hebben hard gewerkt en veel behandeld: van de Grondwet tot de Faillissementswet, van de Politiewet tot de pensioenen.

Maar belangrijker nog is de gemeenschappelijke prioriteit die we voelen als kabinet, de werkgelegenheid. Dat is waar we de afgelopen tijd op hebben ingezet met allerlei wetgeving. Onlangs de Wet werk en zekerheid, deze week behandeling van de Participatiewet in de Eerste Kamer, met vooruitzicht op brede steun. Maar ook meer concreet: deze week 34 miljoen beschikbaar voor werkzoekenden boven de 50 om te zorgen dat die makkelijker weer aan het werk komen. Want hoewel we een begin zien van herstel op de arbeidsmarkt, moeten we niet vergeten dat er ontzettend veel mensen op zoek zijn naar werk. En het succes van het kabinet is er toch ook echt in gelegen dat veel meer mensen aan het werk blijven en aan het werk komen. Dat is onze opdracht voor de komende tijd. Om die reden ga ik ook komende woensdag samen met de minister-president een werkbezoek afleggen, waar we ook gaan kijken naar hoe de sectorplannen in de praktijk uitwerken en wat het voor mensen betekent dat we als kabinet die plannen mogelijk maken, dat we daarin investeren. In de eerste periode van aanvragen zijn plannen goedgekeurd die zo'n 185 mensen zullen raken, met een opleiding, een leerbaan, en allerlei andere manieren om mensen op de arbeidsmarkt te houden. Dat is en blijft prioriteit numero 1.

Nederland kent nog 1 andere belangrijke prioriteit: dat is de achtste finale die aanstaande zondag gespeeld zal worden. De voorspellingen, de minister-president heeft een reputatie opgebouwd. Die is helaas wel wat, heeft een deuk opgelopen met de uitslag tegen Chili, dus ik voorspel 2-0 zondag. Met als doelpuntenmakers: Robben en Van Persie.

Asscher zei tijdens de persconferentie dat werkgelegenheid de belangrijkste prioriteit van het kabinet is. Als voorbeelden noemde hij de Wet Werk en Zekerheid en de Participatiewet. De komende tijd zal het kabinet blijven inzetten op meer banen in Nederland. 'Want hoewel we een begin zien van herstel op de arbeidsmarkt, moeten we niet vergeten dat ontzettend veel mensen op zoek zijn naar werk.' Volgens Asscher is dat de opdracht van het kabinet voor de komende tijd.

Asscher kondigde tevens aan dat hij aankomende woensdag een gezamenlijk werkbezoek met minister-president Rutte zal afleggen. Ook dat bezoek zal in het teken staan van banen.