IOB-beleidsdoorlichting ‘Strategie bij benadering; Nederlandse coalitievorming en de multi-bi benadering in het kader van de EU-besluitvorming (2008-2012)’

Nederlandse coalitievorming en de multi-bi benadering in het kader van de EU-besluitvorming (2008-2012).

De Nederlandse overheid zet zich in voor effectieve behartiging van de Nederlandse belangen in de besluitvorming van de Europese Unie. Dit gebeurt onder andere door coalities met andere lidstaten aan te gaan en de bilaterale relaties met hen te intensiveren. Het idee dat de bilaterale relaties in functie staan van de multilaterale samenwerking op EU-niveau wordt de ‘multi-bi benadering’ genoemd.

In aanloop naar de uitbreiding van de Unie van 15 naar 27 lidstaten ontstond in Nederland een hernieuwde interesse in de Benelux-samenwerking, zowel in de meer operationele samenwerking in het kader van de Benelux Unie als in de politieke en diplomatieke afstemming tussen de vertegenwoordigers van de drie landen in het kader van EU-besluitvorming (Benelux Politieke Samenwerking).

In deze beleidsdoorlichting biedt IOB inzicht in de wijze waarop Nederland in de periode 2008-2012 gebruik heeft gemaakt van de instrumenten coalitievorming en intensivering van de bilaterale betrekkingen met andere lidstaten en welke resultaten daarmee zijn bereikt. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar het benutten van de Benelux Politieke Samenwerking en de resultaten daarvan.